Balkanske države prijavile rekordne cifre novooboljelih

Vlasnici ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj su dužni odrediti korona-redare (Dubravka Petri? / Pixsell)

U Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini zabilježen je najveći broj zaraženih u jednom danu od izbijanja epidemije u martu ove godine.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 748 novih slučajeva zaraze korona virusom, najviše od početka pandemije, a četiri osobe su umrle, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 3.210, a među njima su 441 pacijenta na bolničkom liječenju. Na respiratoru je 27 pacijenata.

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježene su 21.741 osobe zaražene korona virusom, od kojih je 334 preminulo. Ukupno se oporavilo 18.197 osoba, od toga 308 u zadnja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 16.598 osoba. Do danas je ukupno testirano 372.683 osoba, od toga 6448 u posljednja 24 sata.

Dosadašnji dnevni rekord u broju zaraženih zabilježen je 8. oktobra, kada je bilo 542 slučaja zaraze.

Uvode se korona-redari

U Hrvatskoj, osim što se sada i kafićima i restoranima uvodi zabrana rada nakon ponoći, a svi gosti moraju nositi maske svuda osim za stolom, jedna od novosti su i korona-redari, koje moraju osigurati ugostiteljski objekti, po jednog na 50 gostiju.

“Korona-redari su jedna od mjera, to su osobe koje vlasnici objekta odrede, njihova je svrha da provode mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo [HZJZ]. Vlasnici ugostiteljskih objekata su dužni od danas odrediti korona-redare”, objasnio je njihovu funkciju pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut.

Na pitanje kakva je trenutna situacija s kršenjem mjera, on je rekao kako je u 256 nadzora utvrđeno 16 kršenja mjera, prenosi Tanjug, pozivajući se na RTL.

Kaznu plaća vlasnik objekta

“Radi se o nepridržavanju razmaka i nenošenju ili nepravilnom nošenju maski. Izdata su samo usmena upozorenja”, kazao je Trut i dodao da svi koji krše mjere HZJZ-a mogu biti kažnjeni, a postoji i kazna za nenošenje maske, prenosi portal Index.hr.

“Vlasnik objekta je dužan osigurati provođenje mjera u svom objektu, mora osigurati da gosti nose maske. Ako odbiju, odnosno ako to ne učine, kaznu će platiti vlasnik objekta. Kazne postoje, one su propisane zakonom”, rekao je Trut.

U ovom trenutku se ne razmišlja o tome da se kazne fizička lica, jer, kako kaže Trur, svrha nije kažnjavanje, nego treba podstaći građane da se ponašaju u skladu s preporukama.

U Sloveniji 707 novozaraženih

U Sloveniji je u posljednja 24 sata bilo čak 707 novih zaraza korona virusom, potvrdila je slovenska vlada.

“707 novih zaraza je jučer potvrđeno na 4.902 testirane osobe, a još su dvije oboljele osobe umrle, kazao je na konferenciji za novinare Jelko Kacin, glasnogovornik vlade, te potvrdio da će vlada popodne odrediti nove strožije mjere.

Uz velik porast novooboljelih, nastavlja rasti i broj težih slučajeva koji zahtijevaju hospitalizaciju, prenosi Hina.

Prema novim podacima ministarstva zdravstva, u bolnicama je trenutno 172 oboljelih, od čega 26 na intenzivnoj njezi.

BiH: Još 11 žrtava COVID-a 19

U posljednja 24 sata na području Bosne i Hercegovine su korona virusom zaražene 482 osobe, a registrovano je 11 smrtnih slučajeva, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u Federaciji BiH u protekla 24 sata prijavljeni su rezultati testiranja 1.839 uzoraka, od kojih je 335 pozitivnih na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Posavskom.

Trenutno je u ovom bh. entitetu aktivno 3.388 slučajeva/pozitivnih na COVID-19.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je osam smrtnih ishoda. 

U bh. entitetu Republika Srpska je u posljednja 24 sata izvršеnо tеstirаnjе 642 lаbоrаtоriјska uzоrkа, а nоvi virus kоrоnа pоtvrđеn је kоd 141 оsоbe, prenosi Fena.

Također su priјаvljеna tri smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо virusа, a radi se о dviје žеnе i muškаrcu srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi iz Tеslićа, Bаnje Lukе i Lаktаšа.

U Brčko distriktu registrovano je šest novih slučajeva zaraze korona virusom.

Devet žrtava u S. Makedoniji

U Sjevernoj Makedoniji registrirano je 445 novih slučajeva COVID-19, što je novi najviši dnevni broj, a umrlo je još devet osoba, objavilo je večeras Ministarstvo zdravlja, prenosi agencija Beta.

U saopćenju se navodi kako je od korona virusa do sada preminulo 809 oboljelih, da je ukupan broj dijagnosticiranih od početka epidemije 21.636 i da aktivnih slučajeva ima 4.236.

Institut za javno zdravlje Severne Makedonije registrirao je da su ozdravila još 194 pacijenta, pa je broj izliječenih porastao na 16.591.

U prethodna 24 sata urađen je 2.441 test, a od početka epidemije 211.790.

Izvor: Agencije