Premijeri Hrvatske i Kine obišli gradilište Pelješkog mosta

Nakon boravka i niza sastanaka i aktivnosti u Zagrebu, velika kineska delegacija, na čelu s premijerom Li Keqiangom, sletjela je u srijedu poslijepodne u dubrovačku zračnu luku, a u četvrtak su Kegiang i hrvatski premijer Andrej Plenković obišli gradilište Pelješkog mosta, koji gradi kineska državna kompanija China Road and Bridge Corporation.

Dvojica premijera su bila nazočna prilikom zabijanja najvećeg pilota mosta u podmorje.

Za četvrtak je predviđen i obilazak Dubrovnika te svečana večera domaćina za šefove izaslanstava, kojom će započeti osmi Summit 16+1, sastanak šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe, te Poslovni forum, koji će u petak otvoriti dvojica premijera.

Forum će okupiti blizu 1.000 sudionika, od toga nekoliko stotina iz Kine, a teme će biti suradnja na područjima infrastrukture i ulaganja, proizvodnje, inovacija, trgovine, turizma i kulture.

Memorandumi i protokoli

Redovni sastanci na vrhu omogućili su manjim državama da grade i razvijaju odnose s tom svjetskom ekonomskom silom s više od 1,3 milijarde stanovnika.

Kina je posljednjih godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Evropu.

Inicijativu 16+1 smatra integralnim dijelom svog megaprojekta “Jedan pojas, jedan put”, suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.

Dvodnevni događaj prate iznimno jake mjere osiguranja, na kojem je angažirano blizu 900 policajaca.

Premijer Kine boravi u prvom službenom posjetu Hrvatskoj.

Riječ je o prvom posjetu jednog kineskog premijera otkad su dvije države prije 27 godina uspostavile diplomatske odnose.

Kineska državna delegacija ima približno 250 članova.

‘Dijamantno razdoblje odnosa’

U Banskim dvorima, sjedištu hrvatske Vlade, u srijedu je potpisano pet memoranduma i jedan protokol.

Sporazumi se odnose na željeznicu, poljoprivredu, digitalnu suradnju državne uprave s Huaweijem, Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, znanost i sport.

Dvojica premijera usvojila su zajedničku izjavu dviju vlada, u kojoj su stavili naglasak na razvoj suradnje.

Šef kineske Vlade najavio je da dvije države ulaze u “dijamantno razdoblje odnosa”.

Li je u srijedu pozvao Hrvatsku da pripremi što više turističkih i poljoprivrednih proizvoda za kinesko tržište, ističući spremnost Pekinga da uravnoteži trgovinsku razmjenu s Hrvatskom.

Ovo je šesti susret kineskog i hrvatskog premijera u posljednje dvije godine, a u Banskim dvorima razmijenili su poklone.

Planovi novih konrektnih projekata

Dvije države imaju intenzivne odnose, naročito otkad je kineska firma China Road and Bridge Corporation izabrana prije godinu za gradnju Pelješkog mosta.

Sljedeći veliki konkretni projekti mogli bi biti modernizacija pruge Zagreb – Rijeka i hrvatskih luka, rekao je Plenković prije dolaska premijera Kine.

Godišnja trgovinska razmjena dvije zemlje iznosi približno milijardu eura, daleko u korist Kine.

Prošle godine Hrvatsku je posjetilo 250.000 kineskih turista.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO