Ambasada SAD-a u BiH odbacuje sve špekulacije o NATO vježbi

Matvijenko je rekla da se SAD odnosi neprijateljski prema Rusiji te kritikovala Crnu Goru zbog ulaska u NATO (Arhiva)
Matvijenko je rekla da se SAD odnosi neprijateljski prema Rusiji te kritikovala Crnu Goru zbog ulaska u NATO (Arhiva)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini odlučno odbacuje sve špekulacije i tvrdnje o NATO vježbi, kojima neki političari plaše građane Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz te ambasade u ponedjeljak.

“Kao što smo u više navrata istakli, u sklopu kontinuirane, uske saradnje između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti sigurnosti, Ured za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD-a i Maryland National Guard [Nacionalna garda države Maryland] trenutno rade s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine kako bi za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pripremili preporuku za odobrenje bilateralne vježbe Nacionalne garde države Maryland i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja će biti održana 2019. godine. Ukoliko se postigne dogovor, ova aktivnost bit će veoma slična prethodnim vježbama koje su provedene širom Bosne i Hercegovine i regije u sklopu Programa državnog partnerstva [State Partnership Program] u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji”, navodi se u saopćenju.

Neće biti upotrebe osiromašenog uranija

Dodaje se da nijedna aktivnost u sklopu ove vježbe neće uključivati upotrebu osiromašenog uranija, niti borbene municije.

“Tokom vježbi ove vrste koristi se municija namijenjena za obuku koja nije štetna za okolinu”, dodaje se u saopćenju.

Kao i uvijek kada je riječ o ovakvim vježbama, kako se ističe, Ambasada SAD u Sarajevuusko sarađujo s relevantnim institucijama radi definiranja detalja aktivnosti, što uključuje i ovosedmične sastanke između oficira iz Ureda za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD-a, Nacionalne garde države Maryland i njihovih kolega iz Bosne i Hercegovine.

“Ova aktivnost dio je dugogodišnje saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, koja uključuje partnerstvo Nacionalne garde države Maryland i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koje je bilo izuzetno korisno i za Bosnu i Hercegovinu i za SAD tokom svih 16 godina postojanja”, navedeno je u saopćenju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO