Merkel: Pomirenje u BiH ključ za napredak regije

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, nakon sastanka s političkim zvaničnicima, obišla je s predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem  Memorijalnu galeriju Srebrenica 11/07/95 u Sarajevu.

Građani su se u velikom broju okupili ispred zgrade u kojoj je smještena Galerija, dočekavši njemačku kancelarku aplauzom i pozdravima.

Njemačka kancelarka je zagrlila jednu građanku koja ju je pozdravila u suzama.

Ranije je Merkel, nakon sastanka s bosanskohercegovačkim zvaničnicima, poručila da je napredak cijele regije moguć samo ako se Bosna i Hercegovina kreće u pravcu dijaloga i pomirenja.


Topao doček u Sarajevu [Anadolija]

U svom govoru podsjetila je da je Njemačka prošle godine podnijela inicijativu o evropskom putu te zemlje koju želi nastaviti ove godine u Beču, gdje će biti održan susret svih premijera zemalja Zapadnog Balkana.

Od bosanskohercegovačkih političara očekuje provođenje reformi i okretanje ka budućnosti.

Zajednički zaključak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i njemačke kancelarke je da Bosna i Hercegovina gleda u budućnost i da je na sigurnom evropskom putu.

Po dolasku Angele Merkel u Sarajevo, na platou ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, uz najviše državne i vojne počasti, dočekao ju je predsjedavajući Vijeća ministara, Denis Zvizdić.

“U Bosni i Hercegovini vidimo probleme koji se moraju prevazići. Posebno su komplicirani, ali cijela regija može da napreduje samo ako se Bosna i Hercegovina kreće u dobrom pravcu – pravcu dijaloga i pomirenja. Razvojem ove države može profitirati cijela regija. Drago nam je da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu. Idući korak je otvaranje pregovora o statusu zemlje kandidatkinje. Na tom putu imamo jedan zadatak, a to je donošenje reformske agende”, poručila je Merkel nakon sastanka.

“Znamo da je pred Bosnom i Hercegovinom donošenje teških odluka, posebno u području ekonomskih i socijalnih reformi, ali to je ono što će osigurati daljnji napredak zemlje”, zaključila je Merkel.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić je kazao: ”Moja poruka je da ostanu uz nas bez obzira na sukobe koje imamo i da podrže ličnosti koje su okrenute ka pomirenju i kompromisu”.

Dalji put ka Evropskoj uniji

Zvizdić je uoči dolaska Angele Merkel ocijenio kako prva službena posjeta njemačke kancelarke Bosni i Hercegovini predstavlja višeznačnu poruku državi kako postoji snažno opredjeljenje Europske unije ka daljem proširenju, što govori o ozbiljnoj i sigurnoj europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

Kako je poručio, sama izjava Merkel da su primjetni pozitivni pomaci u zemljama regije, u smislu razvoja ka eurointegracijama, posebno u Bosni i Hercegovini, nešto je što raduje i ohrabruje te predstavlja vrlo ozbiljan poticaj u procesu realizacije obećanja istaknutih prilikom usvajanja inicijative o daljem putu Bosne i Hercegovine prema EU.

Prethodno je Merkel posjetila Beograd, gdje se sastala s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem te premijerom Aleksandrom Vučićem.

Nikolić je zatražio podršku Srbiji za otvaranje poglavlja u procesu eurointegracija u toku ove godine.

Merkel je sinoć, na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem, poručila kako je Beograd pokazao veliku spremnost za kompromis u dijalogu s Kosovom i iskazao veliki broj inicijativa s ciljem stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu.

“Kada dođe do otvaranja poglavlja, to treba uzeti u obzir i doista odati priznanje za te napore”, rekla je Merkel.

Prema njoj, spremnost Srbije na kompromis, kada je riječ o dijalogu s Kosovom, nije uvijek bio slučaj tokom prethodnih godina.

“Možete računati na podršku iz Berlina. Vidimo da trenutno postoji velika spremnost i kompromis sa srpske strane. To ćemo istaknuti tokom diskusija u EU”, rekla je Merkel i dodala da je “samo pitanje vremena” kada će biti otvorena pregovaračka poglavlja Srbije s EU-om.

Evidentan napredak

Premijer Vučić je podsjetio da su odnosi dvije zemlje, i politički i ekonomski, sve bolji, a da se Srbija na Njemačku oslanja tako što od nje očekuje pomoć u reformama, u znanju…

“Od Nemačke ne tražimo milostinju, nego pomoć u znanju i da budemo marljivi kao oni, a da u ekonomiji budemo još uspešniji”, rekao je Vučić.

Kancelarka Merkel poručila je u Tirani, na početku posjete regiji, da “zemlje Zapadnog Balkana žele u EU i u tom smislu je evidentan napredak u ispunjavanju standarda”.

Izvor: Al Jazeera i agencije