Prošlo je 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma

Prije sedam godina je otkriveno kako je originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma izgubljen (Arhiva)
Prije sedam godina je otkriveno kako je originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma izgubljen (Arhiva)

Prošlo je punih 20 godina otkad su u Parizu svoj potpis na Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski sporazum, i službeno stavili nekadašnji lideri te zemlje, Hrvatske i Srbije – Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević.

Tim je sporazumom okončan rat u Bosni i Hercegovini, a njime je definirana podjela države po ključu – 51 posto teritorija pripalo je Federaciji BiH, a 49 posto RS-u. Predviđeno je i formiranje Distrikta Brčko, što je usuglasila kontaktna skupina.

Mirovnim sporazumom je precizirano ustavno i pravno uređenje Bosne i Hercegovine kao složene države, koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Glavni autoritet u tumačenju sporazuma je Ured visokog predstavnika u toj zemlji (OHR).

Dejtonski sporazum je najveća ovlaštenja dao entitetima i naznačio osnovna ovlaštenja za rad zajedničkih državnih organa.

Potpisnici su se, u prisustvu tadašnjeg američkog državnog tajnika Warrena Christophera, obvezali da međusobne odnose reguliraju prema Povelji Ujedinjenih naroda, Završnom helsinškom aktu i drugim dokumentima OESS-a. Osim toga, obećali su i međusobno poštivanje suvereniteta i rješavanje nesporazuma na miroljubiv način.

Jedan od aneksa – Ustav Bosne i Hercegovine

Sporazum, poznat i kao Pariško-dejtonski mirovni sporazum, ima ukupno 11 aneksa, koji pokrivaju vojne, političke i civilne aspekte mirovnog dogovora, kao i regionalnu stabilizaciju. Aneks četiri tog sporazuma je i danas Ustav Bosne i Hercegovine.

Dejtonski sporazum usuglašen je nakon dugotrajnih pregovora u zračnoj bazi Wright-Patterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio.

Konferencija je trajala od 1. do 21. studenog 1995. godine, a glavni akteri su bili Milošević, Izetbegović i Tuđman, te američki posrednik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Dejtonski sporazum bio je kulminacija tzv. shuttle-diplomacije, koju je počeo Holbrooke sa svojim timom pod pokroviteljstvom SAD-a i koji se trudio posrednički djelovati između zaraćenih strana.

Prije sedam godina je otkriveno kako je originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma izgubljen. Francuska je Bosni i Hercegovini, na traženje državnog parlamenta, poslala ovjerenu kopiju tog dokumenta.

Tokom protekla dva desetljeća bilo je nekoliko bezuspješnih pokušaja reforme Dejtonskog sporazuma. Prema mišljenjima mnogih međunarodnih dužnosnika, sporazum je već davno prevaziđen, dok u RS-u i dalje smatraju da se izvorni elementi tog sporazuma moraju i dalje primjenjivati.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO