Hrvatska slavi 20 godina nezavisnosti

Građani Hrvatske, zemlje koja u nedjelju obilježava 20 godina nezavisnosti, nalaze se pred još jednom važnom odlukom – referendumu o pristupanju  Evropskoj uniji koji će se održati za sedam dana.

Na svečanosti na zagrebačkom Cvjetnom trgu održanoj povodm dvadesetogodišnjice u nedjelju navečer, predsjednik Ivo Josipović i predsjednik vlade Zoran Milanović pozvali su građane da izađu na referendum i glasaju za pristupanje Hrvatske EU

Josipović je poručio da se „iduće nedjelje ne odlučuje samo je li nam dobro, nego želimo li u budućnosti bolju Hrvatsku i sigurniju budućnost za našu djecu“.

„Kao što smo prije 20 godina bili ponosni na međunarodno priznanje, vjerujem da ćemo i za 20 godina moći biti ponosni na tu odluku“, kazao je on.

Pred još jedan historijski dan za ovu državu, ratni ministar vanjskih poslova Zvonimir Šeparović kazao je za Al Jazeeru da su za priznanje Hrtvatske bila presudna ratna razaranja njenih gradova.

“Te slike obišle su svijet i to je došlo do svijesti ljudi. Tu je veliku ulogu odigrao Vatikan i Njemačka također, ali i pojedinci poput Alojza Mocka koji su ‘rekli dosta je’ i prelila se čaša”, kazao je Šeparović.

Vijest da će Hrvatska postati nezavisna Šeparovića je dočekala u Rimu.

“Osobno, osjećaj je bio veliki, pravi,veliki ponos, nešto se lijepo narodu dogodilu, narodu koji pati. Međunarodna zajednica napokon je progledala i priznala Hrvatsku“, kazao je on.

Reintegracija Vukovara

Prije tačno  14 godina završena je i mirovna misija Ujedinjenih nacija u istočnoj Slavoniji, čime je istok Hrvatske vraćen u sastav Republike Hrvatske.
Ovaj datum posebno se obilježava u Vukovaru. Ivica Vrkić, bivši rukovodilac Ureda za mirnu reintegraciju, kazao je za Al Jazeeru  da je reintegracija istočne Slavonije jedna od najuspješnijih misija Ujedinjenih naroda u svijetu.

„Vukovar danas… još uvijek ima problema, ali da ono što je najvažnije da je to jedan od najsigurnijih gradova u Hrvatskoj i da su ljudi bez obzira na svoje rane i činjenicu da mnogi nestali nisu nađeni, ipak se formira kao civilizirano društvo, društvo suživota u kojem normalno funkcionira hrvatska vlast, pa i život između Hrvata i Srba“ kazao je Vrkić.

Nekadašnji  premijer Franjo Gregurić sjeća se da je nezavisnost Hrvatskoj omogućila kvalitetno snabdijevanje. 

„Mi smo u to doba imali velike poteškoćeu snabdijevanju naftom, u snabdijevanju gradova koji su bili pod opsadom, sjetite se Zadra koji je bio mjesecima bez vode i struje.”

Zdravko Tomac, koji je 1992. bio potpredsjednik vlade, sjetio  se vremena kada je dobio informaciju da će doći do napada na Zagreb.
” U tim noćima našli smo vezu do Gorbačova, koji je zvao Amerikance i Miloševića i zaustavio planove. kad je to prošlo, kad je Rusija prihvatila raspad SFRJ-a, krenulo je priznanje“, kazao je Tomac za Al Jazeeru.

“Iduće nedjelje, Hrvati će na referendumu odgovarati na jedno pitanje: Jeste li za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj Uniji? Lideri iz devedeset druge  zaokružit će ‘da’, iako su prema Europi skeptični”, izvijestio je iz Zagreba reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo

Izlazak na referendum

Na svečanosti na Cvjetnom trgu, Milanović je kazao da je ulazak Hrvatske u EU  „milenijsko pitanje“.

„Ulaskom u EU možemo pokazati da smo kvalitetni, da smo klasa i da zaslužujemo više i bolje, no za to ćemo se morati izboriti“, rekao je on.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić  rekla je da je puno truda trebalo da se izgrade državne institucije.

“Treba nam još jedan korak, da stabiliziramo svoju zemlju, građanske vrijednosti i svoju budućnost na dugi rok”, kazala je ona, pozvavši građane da ne propuste šansu da glasaju za ulazak u EU.

Danski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Bo Eric Weber istakao je da je 2012. godina izuzetno važna za dvije zemlje, jer Danska predsjedava Evropskom unijom , a Hrvatska o pristupanju uniji odlučuje na referendumu.

„Vjerujemo u pozitivan ishod referenduma“, rekao je Weber i dodao da 27 zemalja EU očekuju da Hrvatska postane punopravnom članicom UNije.
Podsjetio je da je Hrvatska već član NATO saveza i daje velik doprinos sudjelujući u međunarodnim mirovnim operacijama.

Weber se osvrnuo na dužničku krizu i potrebu osiguranja gospodarskog rasta i zapošljavanja i izrazio uvjerenje da će Hrvatska ulaskom u EU ostvariti napredak i dobrobit.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Vijeće za Hrvatsku – NE u EU organiziralo je protestni skup na kojem se okupilo oko 200 ljudi, dok je nešto dalje Hrvatska narodna stranka ministrice Vesne Pusić pozivala građane da na referendumu glasaju za ulazak u EU.

14 Jan 2012

Hrvatska ima novog premijera. Zoran Milanović i njegovi ministri dobili su potporu u Hrvatskom saboru.  Milanović je u svom govoru najavio reforme, ali ne i bolne rezove, te se osvrnuo na težak i usporavan put do preuzimanja vlasti. “Ja se na to neću osvrtati, kao što se, dajem vam riječ i tako mi Boga, neću […]

Predsjednik SDP-a, Zoran Milanović, dobio je mandat za sastav nove hrvatske vlade. Poručio je da će najveće napore uložiti u borbu sa ekonomskom krizom. Njom će se najviše baviti budući potpredsjednik za privredu, Radimir Čačić. Međutim, Čačić vodi i vlastite bitke. Jedna od njih je suđenje za saobraćajnu nesreću u Mađarskoj, u kojoj je poginulo […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO