Milion koraka naprijed

Eksepdicija počinje od planine Prokletije, a završava na nižim planinskim masivima u Hrvatskoj i Sloveniji

Piše: Tim Clancy

Gotovo je nemoguće reći kome “pripada” ideja za projekat Via Dinarica. U bivšoj Jugoslaviji je postojala velika staza, tzv. Transversala, koja se protezala od Triglava do Ohridskog jezera. Izletnici i planinari, posebno oni iz regije, često su sami prolazili sličnom rutom istražujući Dinaride.

Plan je bio da pređemo cijelu stazu i da u hodu odredimo tačke duž kojih se prostire, uz konsultacije s lokalnim ‘šampionima’.

Zamisao i realizacija projekta Via Alpina (www.viaalpina.com) potpomogla je rađanje potrebe i želje da se povežu predjeli i planine Dinarida koje se u vijugavom luku protežu od Albanije do Slovenije, baš kao što su se povezali susjedi u sjevernom predjelu Alpa. U protekloj deceniji pojavile su se incijative iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, ali niko nije uspijevao povezati sve tačke. Sve do sada.

Uz pomoć novinara avanturiste Alexa Crevara, prvog novinara koji je prešao cijelu rutu Via Alpina 2008. godine, o čemu je napravio reportažu za National Geographic Adventure, krajem ljeta 2012. godine izradili smo plan kako ideju projekta Via Dinarica pretočiti u stvarnost. Plan je bio da pređemo cijelu stazu i da u hodu odredimo tačke duž kojih se prostire, uz konsultacije s lokalnim “šampionima”.

Pionirsko putovanje

Vizija Via Dinarice, koja se oslanja na lokalnu ekspertizu i entuzijazam, predstavlja koncept otvorenog karaktera. Ova staza, kao i mogućnost da preraste u značajnu stazu svjetske reputacije, bit će održivi samo ako je svi na ovom putu budu smatrali svojom i budu o njoj vodili računa. Naš cilj je da spojimo ljubitelje prirode i organizacije tog tipa s malim, lokalnim biznisima, kako bismo se zaštitili i promovirali ogromne resurse ovog malo poznatog područja Zapadnog Balkana, kako prirodni tako i kulturni.

Ova inicijativa bit će tek jedna ostvarena stavka u jednom dugotrajnom procesu.

Sa dobro uvježbanim timom i velikom mrežom partnera, prijatelja i istomišljenika krenuli smo na pionirsko putovanje savladavanja staze Via Dinarice. Ekspedicija počinje od planine Prokletije na sjeveru Albanije, nastavlja se kroz samo srce Dinarida, preko planina koje se protežu kroz Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, nakon čega će dospjeti do nižih planinskih masiva u Hrvatskoj i Sloveniji.

Ova inicijativa bit će tek jedna ostvarena stavka u jednom dugotrajnom procesu. Ekspedicija Via Dinarica predstavlja neku vrstu nastavka prethodnih inicijativa i pomoći će da se uspostavi povezaniji pristup razvoju Via Dinarice u značajnu stazu, koja će se naći rame uz rame s najpoznatijim svjetskim stazama, kao što su Via Alpina, Himalaji, Inka staza, Apalačka staza ili staza koja se proteže Stjenovitim planinama.

Posljednja oaza

Kada su vođu tima Kenana Muftića pitali da izračuna koliko koraka misli da će preći na ovom pionirskom putovanju duž Dinarida, on je na trenutak zastao i zamislio se. Nismo očekivali da na licu mjesta izračuna broj koraka. Ali, on je uradio upravo to. Prenuo se iz razmišljanja i rekao: “Pa, preko milion koraka.” Dodavši tome Elmine korake i korake svih partnera i planinara koji će im se pridružiti, brzo smo shvatili da je ovdje riječ o višemilionskom projektu, tj. o projektu od više miliona koraka.

Ideja Via Dinarice podudara se s našom vizijom budućnosti ove regije.

Ironija je u tome što je upravo to i bio naš plan. Koračati prema naprijed. No, nismo očekivali da će cifra biti milionska. Ideja Via Dinarice podudara se s našom vizijom budućnosti ove regije. Upravo s ovom vizijom na umu željeli bismo ići naprijed, sa vizijom u kojoj je ostvarena ta dragocjena ravnoteža između ekonomije i ekologije, modernizacije i tradicije, zaštite i promocije.

Majka priroda je odradila veliki dio posla umjesto nas. Sada je red na nas da iskoristimo taj potencijal, koji ne samo da će pružiti izuzetne planinarske, biciklističke i rafting avanture ljubiteljima prirode iz cijelog svijeta, već će imati značajan doprinos u zaštiti i očuvanju planinskih kultura i predjela koji, sasvim sigurno, predstavljaju posljednju oazu netaknute prirode u Evropi.

Izvor: Al Jazeera