Srbija: Južni tok u hitnoj proceduri

Posebnim zakonom za "Južni tok" stvoriće se uslovi za pribavljanje potrebnih dozvola i izgradnju dionice magistralnog gasovoda kroz Srbiju (Reuters)

Prijedlog zakona o gasovodu “Južni tok“, koji će ubrzati eksproprijaciju zemljišta i pripremu terena za njegovu izgradnju kroz Srbiju, stigao je u skupštinsku proceduru, a njegovo usvajanje se očekuje do kraja januara.

Ovaj prijedlog zakona, prema najavama iz resornih ministarstava, trebalo bi da bude usvojen po hitnom postupku, zbog ubrzanja poslova na izgradnji dionice “Južnog toka” kroz Srbiju, javila je agencija Srna. 

Posebna pravila

Posebnim zakonom za “Južni tok” stvoriće se uslovi za pribavljanje potrebnih dozvola i izgradnju dionice tog magistralnog gasovoda kroz Srbiju, u koju će biti uloženo oko 1,7 milijardi eura, javlja Tanjug. 

Prijedlogom tog zakona utvrđuju se posebna pravila za potpunu eksproprijaciju zemljišta na trasi gasovoda, koja obuhvata oko 10.000 parcela.

Korisnik eksproprijacije je Privredno društvo “Južni tok Novi Sad”, koje stiče pravo na to eksproprisano zemljište sedam dana od donošenja rješenja o eksproprijaciji.

“Južni tok Novi Sad” je zajedničko preduzeće “Srbijagasa”, koji u toj firmi posjeduje 49 posto vlasništva, i ruskog “Gasproma” koji ima 51 posto akcija. 

Vlada Srbije će, nakon stupanja na snagu ovog zakona, obrazovati privremeno radno tijelo od predstavnika ministarstava nadležnih za poslove energetike, finansija, građevinarstva i prostornog planiranja, radi praćenja izgradnje “Južnog toka”. 

Pomoćnik ministra građevine Srbije Aleksandra Damnjanović-Petrović izjavila je da će eksproprijaciju zemljišta na trasi gasovoda kroz Srbiju sprovoditi gradovi i opštine, kroz čije će teritorije prolaziti gasovod. 

Dva kraka

Ona je navela da će se Ministarstvo građevine i urbanizma Srbije baviti izdavanjem lokacijskih, građevinskih i upotrebnih dozvola za taj projekat, a da će o eventualnim žalbama odlučivati Ministarstvo finansija. 

Izgradnja “Južnog toka” kroz Srbiju, sa dva kraka prema bh. entitetu Republika Srpska i Hrvatskoj, treba da počne u prvom kvartalu ove godine, a za izgradnju gasovoda u ovoj godini je obezbijeđeno 105 miliona eura.

Izvor: Agencije