Južni tok: Ogranak gasovoda kroz Hrvatsku

Hrvatski Plinacro i ruski Gazprom potpisali su u četvrtak Plan aktivnosti o provođenju projekta ogranka gasovoda Južni tok na teritoriji Hrvatske od 2013. do 2016. godine.

Tim planom predviđa se osnivanje preduzeća Južni tok Hrvatska d.o.o. s jednakim udjelom Plinacroa i Gazproma, koje će imati zadatak izgraditi gasovod od Sotina na granici sa Srbijom, trasom Janafa, do Slobodnice kod Slavonskog Broda.

Ogrankom Južnog toka kroz Hrvatsku dugim 100 kilometara moći će se godišnje transportirati 2,7 milijardi kubnih metara gasa, a investicija u njegovu gradnju procjenjuje se na 60 miliona eura.

Spoj sa Srbijom i Rusijom

Riječ je o vrlo isplativom poslu uz stopu povrata investicije od osam posto godišnje, jer će Gazprom Export zakupiti cjelokupni kapacitet gasovoda, rekao je na potpisivanju predsjednik Uprave Plinacroa Mladen Antunović, prenosi Hina.

Plinacro će, prema njegovim riječima, svoj dio temeljnog kapitala buduće zajedničke firme od 10 miliona eura finansirati iz vlastitih sredstava, a ostatak cjelokupne investicije zajednička kompanija finansirat će zaduženjem.

Novi gasovod će, po Antunovićevoj ocjeni, povećati sigurnost opskrbe Hrvatske gasom, uz dva postojeća uvozna kanala preko Mađarske i Slovenije.

Ogranak Južnog toka spoj je sa Srbijom, ali i sa Rusijom, iz koje će gas stizati bez posrednika, pa se pretpostavlja da će biti jeftiniji za industriju i kućanstva, kaže Antunović.

Prema terminskom planu koji je izložio, do jula treba biti osnovano zajedničko preduzeće, a do marta iduće godine očekuje se završetak idejnog projekta gasovoda.

Potom slijedi tender za isporuku cijevi i ventila, što je u planu do septembra 2014, a u maju 2015. trebao bi biti raspisan tender za izvođača radova. Početak radova planiran je za juli 2015. godine, a puštanje u rad u decembru 2016.

Zamjenik glavnog izvršnog direktora Gazproma i generalni direktor Gazprom Exporta Aleksandar Medvedev kazao je kako će novi gasovod osigurati kontinuitet opskrbe Hrvatske prirodnim gasom.

Kako je kazao, Južni tok je jedno od prioritetnih područja saradnje Gazproma i Hrvatske.

“Čeka nas puno posla, ali imamo detaljan plan u kojem je jasno napisano ko što radi i siguran sam da ćemo ga ispuniti”, rekao je Medvedev.

Veliki projekti

On kaže da Gazprom, pored opskrbe gasom, zanima i stvaranje tržišta za dodatnu isporuku, a jedna od mogućnosti je sudjelovanje Gazproma u gradnji gasne termoelektrane u Hrvatskoj, kao i distribuciji električne energije u saradnji s Hrvatskom elektroprivredom.

Puno više o tome moći će se reći krajem godine, kaže Medvedev.

Hrvatski ministar privrede Ivan Vrdoljak istakao je da dolazak Gazproma u Hrvatsku pokazuje kako ona ima svoje mjesto u velikim energetskim projektima i da nije zemlja koju krupni projekti zaobilaze.

Najveću korist od dolaska Gazproma vidi u sigurnosti opskrbe i najmanjoj mogućoj cijeni gasa.

Izvor: Agencije