Odgođena posjeta Federice Mogherini Sarajevu

Federica Mogherini, Crna Gora, Parlament
Mogherini: 'Evropska unija neće biti kompletna dok države zapadnog Balkana ne uđu u Uniju' (EPA)

Posebni let kojim je visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini trebala doletjeti iz Podgorice za Sarajevo otkazan je, potvrdila je glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić.

Dodala je da se “magla, koja je jutros bila na Sarajevskom aerodromu, potpuno digla, tako da razlog otkazivanja leta nije poznat”.

Susret predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića s visokom predstavnicom najavljen za četvrtak, kao i njezin posjet Bosni i Hercegovini, tako su prolongirani.

Nada se što skorijoj posjeti

Mogherini je u četvrtak izrazila nadu da će u što skorije vrijeme moći dogovoriti novi posjet Bosni i Hercegovini.

Planom posjete bilo je predviđeno da se Mogherini susretne s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Vijeća ministara Zvizdićem te održi predavanje studentima osam javnih fakulteta.

Zvizdić je ranije kazao da Mogherini donosi vrlo važne poruke za Bosnu i Hercegovinu, a to je da su vrata EU-a otvorena za ovu zemlju, ali i da će od dinamike ispunjavanja uvjeta postavljenih pred Bosnu i Hercegovinu ovisiti i brzina pristupanja EU-u.

O novom terminu susreta javnost će biti blagovremeno informirana, priopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Mogherini u četvrtak stiže u Skoplje, gdje će s predsjednikom države Đorgetom Ivanovom i drugim političkim čelnicima razgovarati o političkoj krizi nakon što je Ivanov odbio povjeriti mandat za sastav vlade oporbenom čelniku Zoranu Zaevu, objavila je agencija MIA.

Šefica EU diplomacije započela je u srijedu višednevni posjet zemljama zapadnog Balkana.

Za svojeg posjeta Podgorici u srijedu Mogherini je u Skupštini Crne Gore poručila da je EU-u do Crne Gore “i još više od toga – vrata EU-a otvorena su za cijelu regiju”.

‘Ista prava kao i građani EU-a’

“Želimo zajedničku budućnost cijelog kontinenta, a i građani Crne Gore žele isto”, poručila je Mogherini u govoru pred crnogorskim parlamentom.

Poručila je da EU neće biti kompletna sve dok države zapadnog Balkana ne uđu u EU.

Balkan se, kako kaže, nalazi u srcu Europe i to ništa ne može promijeniti, prenosi Tanjug.

“Narodi na Balkanu su Europljani i oni zaslužuju iste prilike, iste zaštitne mjere, ista prava kao svi ostali građani EU-a”, kazala je Mogherini.

Izvor: Agencije