Nagrada ‘Mirko Kovač’ za četiri autora

Drugi Dani 'Mirka Kovača' bit će održani u Rovinju od 1. do 4. oktobra (Pixsell)

Oto Horvat, Vuk Ršumović, Svetlana Slapšak i Dragan Markovina dobitnici su novoosnovane nagrade “Mirko Kovač”, koja će svake godine biti dodjeljivana za područje Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, izvijestio je u utorak predsjednik žirija Vlaho Bogišić.

Oto Horvat nagradu je dobio u kategoriji romana za knjigu Sabo je stao, Vuk Ršumović je nagrađen za scenarij za film Ničije dete, Svetlana Slapšak za knjigu Leteći pilav. Antropološki ogledi o hrani u kategoriji eseja, a najboljim djelom mladoga autora proglašena je Knjiga između crvenog i crnog Dragana Markovine.

Proglašavajući dobitnike, Bogišić je na konferenciji za novinare u Zagrebu naglasio kako je nagrada rezultat javne saradnje i kulturnih politika hrvatskog, bosanskohercegovačkog, crnogorskog i srbijanskog ministarstva kulture te Istarske županije.

Ustvrdio je kako je riječ o hrvatskoj, bosanskohercegovačkoj, crnogorskoj i srbijanskoj književnojezičkoj zajednici, prenosi Hina.

Uručenje u Rovinju 3. oktobra

Kovačeva supruga Slobodana Matić-Kovač istaknula je kako su ovom nagradom uspjeli “sjediniti prostore koji su razjedinjeni”.

Seid Serdarović, programski direktor Dana “Mirka Kovača”, ocijenio je kako je Mirko Kovač bio jedan od “najboljih pisaca južnoslavenskih prostora”, što je potaknulo anonimnog donatora da omogući osnivanje ove nagrade, koja se dodjeljuje u četiri kategorije.

Nagrade “Mirko Kovač” ove godine dodjeljuju se prvi put, a pobjednicima će biti uručene na Danima “Mirka Kovača” 3. oktobra u Rovinju.
Nagrađeni će dobiti povelju i po 5.000 eura.

Drugi Dani “Mirka Kovača” bit će održani u Rovinju od 1. do 4. oktobra.

Izvor: Agencije