Oglasi

Merkel i Plenković: Nadamo se pomacima za Albaniju i S.Makedoniju

Njemačka kancelarka i hrvatski premijer nadaju se pomaku u vezi pristupnih pregovora na samitu EU-a i zemalja Z. Balkana.
Andrej Plenković, Angela MerkelMerkel i Plenković su o zastoju u proširenju razgovarali u Berlinu tokom posjete hrvatskog premijera NjemačkojEPA

Njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković izjavili su kako se nadaju da će doći do pomaka u otvaranju pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije s Europskom unijom na summitu koji u svibnju organizira trenutačna predsjedateljica EU-a Hrvatska.

Unija je obećala da će početi pregovore s dvije istočnoeuropske države, ali su Francuska, Danska i Nizozemska to blokirale na europskom summitu u listopadu, prenosi Hina.

Merkel i Plenković su o zastoju u proširenju Unije razgovarali u Berlinu tijekom posjeta hrvatskog premijera Njemačkoj.

"Summit o Zapadnom Balkanu, koji će se održati u Zagrebu, vrlo je važna stvar zbog problema s početkom pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije. Nadamo se da ćemo na sastanku na vrhu EU-a i zemalja Zapadnog Balkana postići pomake na tom polju", rekla je Merkel nakon razgovora s Plenkovićem.

Samit 5. i 6. maja u Zagrebu

Plenković, također, optimistično gleda na summit, koji će se održati 5. i 6. svibnja u Zagrebu.

"Ovaj summit će dati realnu perspektivu u odnosima EU-a sa zemljama u susjedstvu, kako bi znali kojom dinamikom će se ove zemlje kretati prema članstvu", rekao je Plenković.

Dvoje dužnosnika razgovaralo je i o koordinaciji predsjedanja EU-om i potvrdilo želju da zajednički rade na rješavanju problemima poput Brexita i dugoročnog proračuna EU-a.

Njemačka će 1. srpnja preuzeti od Hrvatske rotirajuće predsjedanje EU-om.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.