Oglasi

Borrell s ministrima EU-a: Zapadni Balkan i dijalog moji prioriteti

Visoki predstavnik Evropske unije pred prvo zasjedanje Vijeća EU-a iznio je svoje viđenje prioriteta i načina rada u okviru vanjske i sigurnosne politike Unije.
Borrell: 'Na prvom mjestu moramo čvrsto usidriti Zapadni Balkan za EU'EPA

Visoki predstavnik Evropske unije za sigurnosne poslove i vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da će prioritet njegovog rada na čelu diplomatije EU-a biti približavanje Zapadnog Balkana te postizanje sporazuma u dijalogu Srbije i Kosova.

"Moj prioritet bit će da radim na sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i Kosova", naveo je on u pismu ministrima vanjskih poslova i odbrane zemalja članica EU-a, u koje je Tanjug imao uvid.

Borrell je u pismu pred prvo zasjedanje Vijeća EU-a s njim na čelu iznio svoje viđenje prioriteta i načina rada u okviru vanjske i sigurnosne politike EU-a.

Osim poziva na veće jedinstvo i sveobuhvatan pristup vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a, iznio je i dva "jasna prioriteta", koji bi vanjske poslove Unije trebali učiniti efikasnijima i više strateški orjentiranima.

Usidriti Zapadni Balkan za EU

Prema njegovim riječima, prvi prioritet EU-a odnosi se na neposredno susjedstvo, a drugi na odnose s najvećim geostrateškim igračima u svijetu.

"Na prvom mjestu moramo čvrsto usidriti Zapadni Balkan za EU", navodi Borrell u pismu.

Dodaje da je "zaustavljanje konflikta i izlječenje rana" u neposrednom okruženju važno za "stabilnost i sigurnost same Unije".

"Moj prioritet bit će da radim na sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i Kosova, kao i na postavljanju Bosne i Hercegovine na put prave stabilnosti", kazao je Borrell.

Šef diplomatije EU-a napominje da je bitno da se zemlje članice EU-a dogovore kako će voditi proces proširenja.

Dodaje da će na tome raditi zajedno s ministrima vanjskih poslova zemalja članica Unije i njenim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.