Scholz isključio mogućnost slanja raketa Taurus dugog dometa Ukrajini

Željeli bismo spriječiti da ovaj rat koji je Rusija započela protiv Ukrajine eskalira u rat između Rusije i NATO-a, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Isporuka projektila Taurus dugog dometa Ukrajini zahtijevala bi angažovanje njemačkih vojnika za ovu misiju ili njihovo raspoređivanje u Ukrajini, rekao je kancelar Olaf Scholz (desno) [Clemens Bilan/EPA-EFE]

Njemački kancelar Olaf Scholz je odbacio mogućnost isporuke projektila Taurus dugog dometa Ukrajini, tvrdeći da bi to moglo dovesti do direktnog sukoba između Rusije i NATO-a.

“Željeli bismo spriječiti da ovaj rat koji je Rusija započela protiv Ukrajine eskalira u rat između Rusije i NATO-a”, rekao je Scholz u intervjuu njemačkoj novinskoj agenciji dpa.

Istakao je da bi isporuka projektila njemačke proizvodnje Taurus dugog dometa Ukrajini zahtijevala angažovanje njemačkih vojnika za ovu misiju ili njihovo raspoređivanje u Ukrajini, prenosi Anadolija.

“Njemački vojnici ne bi trebali biti na bilo koji način povezani s potencijalnim ciljevima ovog sistema, ni na jednom mjestu, niti bilo gdje”, rekao je Scholz.

Dodao je da njemački vojnici neće biti raspoređeni na ukrajinskoj teritoriji.

“Naša država i vojne strukture naše zemlje neće biti uključene u ovaj rat. To je odgovornost vlade, odgovornost kancelara”, rekao je Scholz.

Krstareće rakete

Ukrajina je u više navrata tražila od Njemačke krstareće rakete Taurus, a ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u januaru da Kijevu treba ovo oružje “da uništi rusku vojnu infrastrukturu duž linije fronta na ukrajinskoj teritoriji”.

Snažne krstareće rakete imaju domet od više od 500 kilometara i dobro su poznate po svom uspjehu u pravilnom gađanju objekata poput mostova ili duboko zakopanih ciljeva, kao što su komandni bunkeri.

Njemački kancelar Olaf Scholz i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisali su 16. februara u Berlinu sporazum o dugoročnim sigurnosnim obavezama.

“Historijski korak. Njemačka će nastaviti podržavati Ukrajinu protiv ruskog agresorskog rata”, napisao je Scholz na platformi X.

Njemačka je trenutno drugi najveći dobavljač oružja Ukrajini nakon Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Agencije