Njemačka poslala borbenu fregatu da se pridruži misiji EU-a u Crvenom moru

Trenutna situacija u Crvenom moru već je izazvala probleme u snabdijevanju i primorala pojedina preduzeća da obustave svoju proizvodnju.

Njemačka je danas poslala fregatu za zračnu odbranu da se pridruži misiji mornarice Evropske unije u Crvenom moru (Reuters)

Njemačka je danas poslala fregatu za zračnu odbranu da se pridruži misiji mornarice Evropske unije u Crvenom moru, koja kreće sredinom ovoga mjeseca u cilju zaštite trgovačkih brodova od napada jemenskih pobunjenika Husa, rekao je komandant Njemačke mornarice viceadmiral Jan Christian Kaack, javlja Tanjug.

“Slobodni morski trgovački putevi su osnova naše industrije i naše sposobnosti da se branimo”, istakao je Kaack.

Prema njegovim riječima, trenutna situacija u Crvenom moru već je izazvala probleme u snabdijevanju i primorala pojedina preduzeća da obustave svoju proizvodnju.

Kaack je napomenuo da više od 90 posto robe dolazi do Evrope i Njemačke morskim putem.

Njemačka fregata “Hesse” napustila je svoju luku u Sjevernom moru i krenula ka Crvenom moru, a njeno učešće u misiji EU-a treba da odobri Njemački parlament krajem ovoga mjeseca.

Zračni napadi SAD-a i Britanije na položaje Husa

Plovilo je izgrađeno za protivzračnu odbranu i opremljeno je radarima koji mogu otkriti ciljeve na dometu do 400 kilometara, kao i raketama za obaranje ciljeva kao što su balističke rakete i dronovi na dometu većem od 160 kilometara, prenio je Reuters.

SAD i Velika Britanija izveli su zračne napade na vojne položaje Husa u Jemenu da bi, kako su naveli, smanjili sposobnost pobunjenika da napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru.

Francuska, Grčka i Italija su među zemljama koje će učestvovati u misiji EU-a u Crvenom moru.

Misija će imati mandat da štiti komercijalne brodove i presreće napade, ali ne i da učestvuju u napadima protiv Husa na kopnu.

Husi od novembra napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru zbog, kako navode, izraelskih napada na Pojas Gaze, a zbog toga je pomorski saobraćaj uglavnom preusmjeren na duži put od Azije do Evrope, oko Afrike, što je znatno uvećalo troškove transporta i dovelo do njegovog usporavanja.

Izvor: Agencije