Zuroff: Nadamo se da će protivnici ustaštva pobijediti

Efraim Zuroff
Zuroff kaže da je riječ o vječnom sukobu u hrvatskom društvu i treba se nadati da će oni koji se protive ustaštvu na kraju pobijediti (EPA)

Direktor centra “Simon Wiesenthal” iz Jeruzalema Efraim Zuroff kaže da u hrvatskom društvu postoji borba između većine koja se nostalgično odnosi prema ustaštvu i značajne manjine koja razumije koliko je fašizam opasan i kakve su zločine činile ustaše.

Zuroff je za televiziju N1, upitan hoće li se promijeniti nešto, pa da i Židovi i Srbi [iz Hrvatske] nazoče središnjoj komemoraciji žrtvama Jasenovca u službenoj državnoj organizaciji, koju godinama bojkotiraju, rekao da to ovisi o hrvatskom društvu, prenosi agencija Tanjug.

“Drugim riječima, u njemu postoji borba između većine, koja, po mojem mišljenju, osjeća nostalgiju prema ustaštvu, naspram značajne manjine, koja im se suprotstavlja i koja razumije koliko je fašizam opasan i kakve su zločine činile ustaše. To je vječni sukob u hrvatskom društvu i morate se nadati da će ljudi koji se protive ustaštvu na kraju pobijediti”, istaknuo je Zuroff.

Zuroff: Kakvu poruku šalje Grabar-Kitarović?

Dodaje da “nije ni čudo što ljudi odlaze na Thompsonove [Marko Perković] koncerte” kad predsjednica Hrvatske [Kolinda Grabar-Kitarović] pozira s ustaškom kapom u Kanadi s hrvatskim emigrantima, “koji veličaju Hrvate koji su pobjegli u Argentinu iz Jugoslavije nakon Drugog svjetskog rata, koja je bila prepuna ratnih zločinaca i masovnih ubojica, poput Ante Pavlovića i Dinka Šakića”.

“Tako da, ako Kolinda kaže da joj je omiljeni pjevač Thompson, kakvu onda poruku šalje, da su njegov fašizam i ultranacionalizam u redu?”, upitao je on.

Na pitanje zašto se i dalje priča o događajima od prije 80 godina i zašto postoje različiti brojevi žrtava Zuroff kaže da je potrebno osnovati međunarodno povjerenstvo koje će činiti ugledni stručnjaci kako bi se provela istraga o žrtvama Jasenovca jer u suprotnom, kako kaže, nikad nećemo imati validan broj.

Izvor: Agencije