Život izbjeglica koje žive u BiH

U Bosni i Hercegovini trenutno boravi 131 stranac sa statusom izbjeglice.

Oni kojima je UNHCR ili Ministarstvo sigurnosti odobrilo taj status, uživaju međunarodnopravnu zaštitu, a ona podrazumijeva i određena prava.

Sreli su se u izbjegličkom kampu u Sarajevu prije osam godina. On je u Bosnu i Hercegovinu stigao s Kosova još 1999. godine. Ona je iz Moldavije.

Danas, sa svoje četvero djece, u BiH imaju status izbjeglica i borave u izbjegličkom kampu Salakovac, blizu Mostara.

“To što je meni ova država dala je meni drugi dom. Ne žalim se ništa na to. Imam sve, omogućili su mi sve”, kazao je Šaban Dema, izbjeglica s Kosova.

Mnoge povlastice

Smještaj ne plaćaju, kao ni troškove struje i vode.

Četrdeset i dvije osobe, koliko ih trenutno boravi u tom izbjegličkom kampu, imaju pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, pravo na slobodno kretanje i rad.

No niko, od onih s kojima smo razgovarali, ne radi.

“Pa što se tiče mene. Meni odgovara sve ali radi djece. Imam sina 20 godina. Posla nema, ništa nema. Ne radi se, šta da ti kažem teško je pravo”, tvrdi Tarzan Šaćiri, izbjeglica s Kosova.

Platom zovu 20 eura koje mjesečno prima svaki član kampa. Također, jednom mjesečno dobiju po paket hrane i higijenskih potrepština. Ostvaruju i niz drugih prava.

“Oni uživaju zdravstveno osiguranje isto kao bilo koji bh. državljanin. Svi su prijavljeni na biro iako je situacija kao što znate jako teška. Slabo posla ima. Međutim nastojimo da im koliko toliko upotpunimo život da im nije baš toliko monotono”, kazao je upravnik izbjegličkog kampa, Edin Denjo.

Državu ovaj izbjeglički centar godišnje košta blizu 200.000 eura.

Izbjeglička pitanja

To nije beznačajan iznos za zemlju u kojoj još blizu 27 000 izbjeglica iz BiH, kao i 100 000 interno raseljenih osoba i dalje čeka na rješavanje svojih izbjegličkih pitanja.

“Trenutno sa entitetima i međunarodnim nevladinim organizacijama radimo na iznalasku rješenja. Naredne dvije tri godine su period suštinskog okončanja Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mi nemamo niti jedan problem za zbrinjavanje stranaca. Kamo sreće da smo tako uspješni u zbrinjavanju raseljenih osoba u BiH”, zaključio je Mario Nenadić iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Za izbjeglice smještene u kampu Salakovac kod Mostara, kako kažu – siromašna Bosna i Hercegovina, nije zemlja u kojoj bi željeli ostati.

Svi oni sanjaju o trećim zemljama, a o tome ko ima pravo na odlazak odlučuje UNHCR.

“Kroz kamp je, od njegovog otvaranja 2000-te godine do danas, prošlo više hiljada osoba i najveći broj njih je već napustio BiH. Šanse da odu u treće zemlje za ovajmali broj osoba koje su još uvijek ostale u Salakovcu je minimalan u vrijeme kada UNHCR rješava druga svjetska izbjeglička žarišta“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka, Arduana Pribinja.

Izvor: Al Jazeera