Zima nije zaustavila izbjeglički egzodus

Hladna zima u Evropi nije zaustavila priliv izbjeglica. Hiljade ih stižu svakodnevno. Unatoč teškim vremenskim uvjetima, mnogi ne odustaju od namjere da stignu do Austrije i Njemačke.

Umorni, ali odlučni nastavljaju dalje. Odlaze u nepoznato kako bi počeli novi život.

Prema novim pravilima, sve je teže preći granicu. Prelazak je dozvoljen isključivo Iračanima, Sirijcima i Afganistancima. Preko granice je Makedonija, ali put do sjeverne Evrope veoma je težak. Mnogi su pobjegli od rata, silovanja i oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Jezidska porodica izbjegla je iz Sinjara, grada na sjeveru Iraka, koji je donedavno bio u rukama ISIL-a.

“Sinjar je oslobođen, ali svi se tamo bore za vlast. Zato smo se odlučili na ovaj potez. Ili ćemo živjeti u miru, ili umrijeti pokušavajući”, rekao je Ilyas Qassem, izbjeglica iz Iraka.

Dugo i teško putovanje

Putovanje je dugo i teško. Nastojat će preći u Makedoniju, potom u Srbiju, a onda dalje na sjever.

“Priliv izbjeglica koje preko granice ulaze u Makedoniju ne smanjuje se. Od srijede je granicu prešlo više od 3.400 osoba. UNHCR tvrdi da je neke zlostavljala makedonska granična policija”, javlja reporter Al Jazeere Omar al-Saleh sa grčko-makedonske granice.

Volonteri i humanitarne organizacije pokušavaju pomoći.

“U našem kampu pružamo medicinske usluge i topli smještaj izbjeglicama”, kaže Andres Muller iz organizacije Ljekari bez granica.

Neke grčke organizacije iz Idomenija također pomažu. Kuhari i volonteri pripremaju tople obroke.

“Ako ljude ne nahranimo kada su gladni, mi smo niko i ništa. Dužni smo pomoći”, rekao je Geroge Mastrodimitris, kuhar.

Nakon što pređu granicu, izbjeglice se ponovno sastaju na 15-ak kilometara udaljenoj benzinskoj pumpi. Tu se odmaraju i čekaju da im odobre nastavak putovanja. Neki su došli prethodne noći. Grčki i američki protestantski propovjednici iskoristili su ovu priliku za misionarsko djelovanje. Dijele brošure i biblije na arapskom i farsiju.

‘Želim živjeti dostojanstveno’

Mnogi su nam ispričali svoje priče. Mohamed je farmaceut, izbjeglica iz Sirije. Kaže da su ovdje prema njima loše postupali.

“Spavali smo u autobusu. Bez toaleta, bez hrane… Želim živjeti dostojanstveno i da moja djeca žive bolje”, dodao je on.

Mnogi ovdje smatraju da se rizik isplati. Nadaju se boljem životu i sigurnijoj budućnosti, uprkos preprekama na putu.

Izvor: Al Jazeera