Zagreb: 1.300 kulturnjaka za smjenu ministra

Kulturnjaci 2016 kažu da Hasanbegović iznosi ekstremistička stajališta u suprotnosti s temeljnim odredbama Ustava (Patrik Macek / PIXSELL)

Inicijativa Kulturnjaci 2016 predala je u četvrtak Vladi i premijeru Tihomiru Oreškoviću apel za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića za kojeg smatraju da je nekompetentan te da zastupa lošu ideologiju, a dosad je apel potpisalo blizu 1.300 kulturnih djelatnika i građana.

Inicijativu Kulturnjaci 2016 pokrenula je prije nekoliko dana velika skupina kulturnih djelatnika koja je napisala apel i počela prikupljati potpise.

Napravili su i web stranicu www.kulturnjaci2016.org gdje se može vidjeli lista potpisnika i postoji mogućnost daljnjeg potpisivanja.

U apelu, između ostalog, ističu da on nije usmjeren protiv osobnog prava na mišljenje i političkog stava pojedinca, već se radi o podršci ideji kulture sačuvane od ideoloških zastranjenja, konzervativizma, nacionalizma, isključivosti i plemenskog tradicionalizma.

“Ostali smo zatečeni izborom Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture. Hasanbegović nema nikakvog iskustva u vođenju bilo koje kulturne institucije, ne poznaje mehanizme lokalne i međunarodne suradnje i iskorištavanja europskih fondova, ne poznaje komplicirani i suptilni sustav kulturnih institucija i svih segmenata kulturne proizvodnje”, istaknula je na konferenciji za novinare pred zgradom Vlade glumica Urša Raukar.

‘Zla ideologija’

Naglasila je da je novi ministar kulture Hrvatske mnogobrojnim javnim izjavama svjedočio i svjedoči o svojim ekstremističkim stajalištima koja su u suprotnosti s temeljnim odredbama Ustava te je ocijenila da je kao takav neprihvatljiv da vodi bilo kakvo ministarstvo, a kamoli ministarstvo kulture.

“Ideologija koja negira antifašizam je loša i zla ideologija – ideologija koju mi ne želimo i ne želimo da takva ideologija vodi ministarstvo kulture jer je u suprotnosti sa svim elementarnim civilizacijskim, demokratskim postignućima te se takve ideologije odrekao cijeli demokratski kulturni svijet”, poručila je Raukar, kako prenosi Hina.

Operna pjevačica Dunja Vejzović ustvrdila je da ministar kulture mora biti otvoren prema svijetu, tolerantan i ne smije biti ekstremistički usmjeren, a umjetnici moraju biti senzibilni na pitanja slobode i imati ministra koji im tu slobodu garantira.

Dramaturg i izvanredni profesor na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Goran Sergej Pristaš poručio je da hrvatskoj kulturi ne treba nacionalna paradigma koja će pod jednom kapom postrojiti sve što se u kulturi događa, a isključiti veliki dio toga.

Na pitanje kako komentira prosvjed i zahtjev za njegovom ostavkom, ministar Hasanbegović je kratko odgovorio: “Ništa, neka cvate tisuću cvjetova, rekao bi Mao Ce Tung.”

Istovremeno je Slavko Juraga dao u četvrtak ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), ustvrdivši kako ga je na takvu odluku prisilila eskalacija situacije proizašle iz krive interpretacije njegove komunikacije s članovima toga društva iz kojeg su istupili deseci njegovih kolega.

“Pokušao sam uspostaviti komunikaciju, što je izazvalo samo još gore reakcije i nastavak igre pokvarenog telefona. Ovakva je moja odluka bila jedno što mi je u ovom času preostalo”, kazao je Juraga u razgovoru za Hinu.

Nakon što je pedesetak glumaca, dramaturga i redatelja u ponedjeljak istupilo iz članstva HDDU-a zbog općenitog nezadovoljstva radom i upravom Društva, ali dijelom i zbog pisma koje im je Juraga kao predsjednik udruge uputio u petak 29. siječnja, Juraga je izjavio kako je riječ o nesporazumu.

Juraga: Destrukcija se koncentrirala na moj obraz

Pismo je poslano u odgovoru na traženje nekih članova da se peticija protiv ministra kulture Zlatka Hasanbegovića objavi preko službene elektroničke pošte HDDU-a, a reakcije je izazvalo Juragino odbijanje. 

On je to, međutim, objasnio službenim stavom društva temeljem odluke izborne skupštine iz 2015., te najavio kako će to pokušati svakome pojedinom članu osobno objasniti.

Odluku o ostavci donio je kada je vidio da je komunikacija umjesto u konstruktivnom, skrenula u smjeru blaćenja njega osobno, istaknuo je Juraga.

“Ne treba mi sve to. Reakcije i uopće pokretanje svega toga nije uopće bilo kreativno, bila je to čista destrukcija koja se koncentrirala na moj obraz”, pojasnio je.

Svoju odluku o ostavci članovima je obznanio pismom u kojemu je istaknuo kako je ona donijeta iz činjenice da kao predsjednik koji poštuje Statut ne može istovremeno zastupati ono što osobno smatra moralnim i kolegijalnim u datom trenutku, a nipošto zbog pritisaka pojedinih članova koji su to od njega zahtijevali u pismima i medijskim obraćanjima.

Pozvao je kolege da se vrate i ostanu u Društvu te ga zajedničkim radom oblikuju tako da može “zastupati i predstavljati sve ono što nas povezuje, a ne potencirati ono što nas u našim osobnim i intimnim stavovima razlikuje”, jer “sutra ćemo izaći na istu pozornicu i biti dio jednog tijela”.

Izvor: Agencije