WHO poručuje Evropi: Stavljajte kontakte u izolaciju

Maria Van Kerkhove iz WHO-a začuđena je što koncept žarišta epidemije, koja se stvaraju okupljanjima na kojima se ne pazi na mjere, "ne ulazi u mozak" (EPA)

U jeku drugog vala pandemije korona virusa i naglog porasta broja zaraženih u Evropi i SAD-u, voditelj službe za hitne zdravstvene situacije u WHO-u Michael Ryan poručio je vlastima: stavljajte kontakte u izolaciju.   

“Kada bih imao pravo na jednu želju, u cilju poboljšanja samo jedne stvari koju možemo doista i popraviti i promijeniti stanje, to bi bilo da se osigura da svaki pojedinac koji je bio u kontaktu s potvrđenim slučajem COVID-a bude stavljen u karantenu tokom potrebnog razdoblja, kako bi se prekinuo lanac prijenosa”, rekao je Michael Ryan na konferenciji za novinarie u Ženevi.

“Mislim da se to nije činilo niti da se ne čini na sistemski način” i to je “jedan od glavnim razloga zbog kojih vidimo tako visoke brojeve”, rekao je Ryan, prenijela je Hina pozivajući se na AFP.

‘Virus je eksplodirao’

Traženje kontakata u mnogim je evropskim zemljama otežano a broj novih slučajeva COVID-a 19 je eksplodirao na Starom kontinentu posljednje dvije sedmice.

“Oko polovice zemalja evropske regije WHO-a zabilježilo je prošlie sedmice 50-postotno povećanje broja infekcija”, kazao je.

Njegova kolegica Maria Van Kerkhove začuđena je što koncept žarišta epidemije, koja se stvaraju okupljanjima na kojima se ne pazi na mjere, “ne ulazi u mozak”.

“Znam da je ljudima dosta ali taj je virus pokazao da se može ponovno pojaviti velikom brzinom i zaprijetiti bolnicama i zdravstvenom sistemu ako ne pazimo na mjere”, rekao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

U svijetu je broj zaraženih od korona virusa prešao 40 miliona, a umrlih je 1,1 milion.

Izvor: Agencije