WHO: Korona virus će proći za manje od dvije godine

U svijetu je korona virusom zaraženo oko 23 miliona ljudi (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nada se da će kriza oko korona virusa proći za manje od dvije godine, izjavio je u petak generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Španska groznica, koja se pojavila 1918, trajala je dvije godine, dodao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Naša situacija sada je takva da imamo više tehnologije, ali uz veću povezanost virus ima veće šanse da se proširi, može da se kreće brzo”, rekao je Ghebreyesus.

U svijetu je korona virusom zaraženo oko 23 miliona ljudi, a gotovo 800.000 je preminulo.

Rusija je prva prijavila da je registrirala vakcinu protiv korona virusa, ali su zapadni stručnjaci oprezni prema toj vakcini.

Razgovori o ruskoj vakcini

Ured WHO-a za Evropu saopćioa je da je počeo razgovore s nadležnima u Rusiji kako bi dobio više informacija o vakcini protiv COVID-19, koja je nedavno odobrena u toj zemlji.

Prošle sedmice Rusija je prva u svijetu licencirala vakcinu protiv COVID-19, ali ta vakcina još nije prošla uobičajene napredne faze testiranja potrebne za potvrdu efikasnosti bilo koje vakcine prije licenciranja.

Iako su ruski zvaničnici izjavili su da ona obezbjeđuje trajan imunitet, nisu ponudili dokaze o tome.

Direktor Ureda WHO-a za Evropu Hans Kluge izjavio je da ta organizacija pozdravlja bilo kakav vid napretka na polju razvoja vakcina, ali da svaka od njih mora biti podvrgnuta istim kliničkim ispitivanjima.

Izvor: Agencije