Vučić: Policija i vojska Srbije na granicama

"Vojska i policija štiti će građane od ilegalnog i kriminalnog ponašanja domaćih i stranih krijumčara", rekao je Vučić (Tanjug)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Vlada Srbije formirati zajedničke timove policije i vojske koji će zaštiti granice Srbije od ilegalnog ulaska migranata, ali i od ilegalnog i kriminalnog ponašanja domaćih i stranih krijumčara.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je na sjednici Biroa za koordinaciju bezbjednosnih službi odlučeno da se na osnovu Zakona o odbrani formiraju zajedničke snage policije i vojske.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić usmeno je dao saglasnost za formiranje timova, javlja Tanjug. 

Vučić je rekao da je migrantska kriza za Srbiju najteža. Od jutros u sedam sati na teritoriji Srbije registrovano je 2.699 osoba, od toga više od 85 posto iz Afganistana i Pakistana i veoma mali broj ljudi iz Sirije.

“Znate da je Srbija od početka krize vodila veoma odgovornu i ozbiljnu politiku, koja je pokazala punu solidarnost i humano lice Srbije, jedna smo od retkih zemalja koja ni jednog trenutka nije pokušavala da podiže ograde. Srbija to neće činiti ni ubuduće”, kazao je Vučić.

Kazne za krijumčare

Krijumčare ljudima očekuju najoštrije kazne, poručio je.

“Naši tužioci i sudovi preduzimaće sve zakonom propisane mere da se kriminal zaustavi i da jasno svima pokažemo da Srbija ne može da bude parking za Avganistance i Pakistance koje niko drugi u Evropi ne želi da vidi, a kamoli da ih primi”, rekao je Vučić.

Premijer Srbije  je objasnio da će te mjere biti provođene bez upotrebe sile, bez podizanja zidova i ograda.

“Ali bićemo veoma oštri prema građanima Srbije koji misle da kriminalom mogu da steknu veliku protivpravnu korist čineći najlošije stvari protiv svoje države i naroda”, rekao je Vučić.

Kada je riječ o zahtjevima za azil,Vučić je objasnio da postoje prihvatni centri i da je jasna procedura za svakoga ko azil bude tražio.

“Tu nam je procedura oko 30 dana, sa minimalnim šansama da azil i dobiju. A oni koji ne izraze zahtev, biće prema predviđenim zakonskim procedurama udaljeni sa naše teritorije”, kazao je Vučić.

“Naš je posao da i dalje tražimo od Evropske unije sveobuhvatno rešenje, očekujemo da to rešenje postoji, ali rešenje nije u tome – pomoći ćemo vam, a svakog dana broj treba da se poveća oko 600, 700. To nije ni pomoć, ni podrška prijatelja, ako hoćete da nam pomognete, uradite to ako ne, pomoći ćemo mi sebi”, rekao je Vučić.

On je podvukao da neće biti kretanja bez dokumenata i da to svi koji ulaze u Srbiju moraju da znaju.

“Imaćemo dobar odnos, pružaćemo pomoć i podršku, hranićemo ih, davaćemo piće i nećemo ličiti na one koji su se prema njima od početka loše odnosili”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije