Vlasti BiH nisu zvanično obaviještene o slučaju deportacije bh. građana iz SAD-a

Vijest da Sjedinjene Američke Države pripremaju deportaciju najmanje stotinu pedeset osoba iz Bosne i Hercegovine, zbog sumnje da su počinile ratne zločine devedesetih godina, iznenadila je bosanskohercegovačku javnost i zatekla institucije te zemlje.

Navode kako službeno nisu obaviještene o dokazima koje je prikupila Američka imigracijska služba, a prema kojima je polovina od tri stotine osumnjičenih Bosanaca i Hercegovaca u SAD-u povezana sa genocidom u Srebrenici, te ubistvom više od osam hiljada nenaoružanih bošnjačkih civila.

Novi dokazi

Pozivajući se na službene podatke Imigracijske službe, New York Times je objavio da stalno pristižu novi dokazi i da bi broj onih koji su prikrivali svoju ratnu ulogu mogao dostići i šest stotina.

Podsjetimo, i ranije su u saradnji domaćih pravosudnih institucija i američkih policijskih agencija provođene deportacije osoba osumnjičenih za ratni zločin, no nikada se nije radilo o većem broju takvih slučajeva.

Kratkim saopćenjem oglasila se i Američka ambasada u Sarajevu: “Cilj Vlade Sjedinjenih Američkih Država je osigurati da počinitelji strašnih zločina ne pronađu utočište u Sjedinjenim Američkim Državama ili bilo gdje u svijetu. Vlasti SAD-a neprestano istražuju slučajeve osoba za koje se smatra da borave u SAD-u, a za koje postoje navodi da su počinili zločine u inozemstvu, te poduzima odgovarajuće mjere kako bi se osiguralo zadovoljenje pravde u ime žrtava.”

Deportacija se čeka

Više informacija o tome kako je vijest dočekana u BiH ima reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

“Kako saznaje New York Times SAD će deportovati najmanje 150 osoba iz BiH. U članku se navodi kako se sumnja da su te osobe učestvovale u ratnim zločinina. Osobe čija se deportacija čeka, navodno, su učestvovalo u etničkom čišćenju u BiH. U članku New York Timesa se navodi da su vlasti identifikovale 300 imigranata koji se sumnjiče za ratne zločine u BiH, a prema nekim zvaničnim procjenama broj osumnjičenih mogao bi se popeti na 600. Vlasti BiH nisu zvanično obaviještene o tom slučaju“, izvijestila je Maličbegović.

Izvor: Al Jazeera