Više od milion izbjeglica u Evropi u 2015.

Uzrok dolaska u Evropu su sukobi, progoni i siromaštvo (AP)

Broj izbjeglica koje su tokom 2015. godine došle u Evropu kopnenim ili morskim putem premašio je milion, saopćila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Uzrok njihovog dolaska su sukobi, progoni i siromaštvo, pokazuju podaci IOM-a i Agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

Broj izbjeglica pristiglih ove godine na evropski kontinent porastao je u odnosu na prošlu godinu.

Cifra od jednog miliona premašena je u ponedjeljak, saopćio je IOM, navodeći da je preko mora ili kopnom u Evropu stiglo 1.005.504 izbjeglica.

Ovaj podatak se odnosi na ulazak izbjeglica preko Grčke, Bugarske, Italije, Španije, Malte i Kipra, prenosi Tanjug.

Većina izbjeglica došla je morskim putem iz Turske u Grčku, njih više od 800.000 što čini 80 posto nelegalnih ulazaka u Evropu morskim putem.

Dolazak izbjeglica

Istovremeno, broj izbjeglica koje dolaze sa sjevera Afrike u Italiju blago je opao o čemu svjedoči podatak da je 2014. godine tim putem stiglo 170.000 njih, a ove godine 150.000.

Među izbjeglicama je najviše državljana Sirije – 455.000 te Iraka i Afganistana.

IOM je saopćio da se na putu za Evropu utopilo, ili vodi kao nestalo 3.695 izbjeglica.

UNHCR je naveo u saopćenju da je do 21. decembra Sredozemno more prešlo gotovo 972.500 izbjeglica dok je, prema procjeni IOM-a, više od 34.000 izbjeglica ušlo iz Turske u Bugarsku i Grčku kopnenim putem.

Generalni direktor IOM-a u Ženevi William Lacy Swing rekao je da nije dovoljno brojati koliko njih stiže, a koliko je nestalo ili se udavilo što je, kako je podsjetio, blizu 4.000 izbjeglica.

“Moramo djelovati. Migracije moraju biti legalne i sigurne za sve – kako za same migrante tako i za zemlje koje će postati njihov dom”, rekao je on.

Izvor: Agencije