Oglasi

Video: Tamna strana princa Bin Salmana

Otkad je 2015. faktički postao čelnik Saudijske Arabije, 33-godišnji princ dobio je veliku pažnju međunarodnih medija.

Nestanak saudijskog novinara Jamala Khashoggija u centar pažnje gurnuo je saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana (MBS). Otkad je 2015. faktički postao čelnik Saudijske Arabije, 33-godišnji princ dobio je veliku pažnju međunarodnih medija, sa čestim objavama o njegovim ekonomskim i društvenim reformama u konzervativnoj kraljevini.

No, Khashoggijev nestanak fokus interesa javnosti usmjerio je na tamniju stranu Bin Salmana, onu koja uključuje zatvaranje kritičara i aktivista za ljudska prava, hiljade ubijenih civila u Jemenu i brz rast broja pogubljenja otkad je preuzeo vlast.

Ovo je osam ključnih dešavanja otkad je počela rasti prinčeva moć:

- Rat u Jemenu

- Pritvaranje libanskog premijera

- Progon političkih rivala (slučaj hotela "Ritz-Carlton")

- Kriza u GCC-u i blokada Katara

- Zatvaranje aktivista za prava žena

- Pogoršanje odnosa s Kanadom

- Rast broja pogubljenja

- Nestanak Jamala Khashoggija

Slučaj nestalog novinara

Prije dvije sedmice Jamal Khashogi, saudijski novinar i kritičar Bin Salmana, ušao je u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio dokument o razvodu od bivše supruge.

Tada mu se gubi svaki trag.

Turske vlasti vjeruju da je Khashoggija u zgradi ubio saudijski tim za likvidaciju, što Saudijci negiraju, govoreći da je novinar napustio konzulat ubrzo nakon što je u njega ušao.

Otad su Saudijska Arabija, Turska i mnogi drugi međunarodni igrači uključeni u partiju šaha.

SAD, Velika Britanija, Njemačka i nekoliko drugih zemalja traže istragu, prijeteći Saudijskoj Arabiji sankcijama ako se pokaže odgovornom za Khashoggijev nestanak.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.