Oglasi

UNICEF: Djeca izbjeglica na Balkanu pod stresom

Neizvjesnost i razdvojenost od porodice može kod djece izazvati poremećaje čije liječenje traje dugo, upozorava UNICEF.
Procjenjuje se da je na 'balkanskoj ruti' i sada najmanje 25.000 djece izbjeglicaEPA

Djeca izbjeglica, koje su se našle u bezizlaznoj situaciji u Grčkoj, Bugarskoj, Mađarskoj i državama zapadnog Balkana, suočavaju se sa psihološkim problemima, upozorio je UNICEF.

Ta organizacija podsjeća da se u spomenutim državama još nalazi najmanje 75.000 migranata i izbjeglica, među kojima i 24.600 djece, što čini gotovo trećinu ukupnog broja.

Navodi se kako administrativne procedure u vezi s njihovim zahtjevima teku vrlo sporo.

U priopćenju UNICEF-a napominje se da nije poznato kad će biti obrađeni njihovi zahtjevi te hoće li te obitelji s djecom uopće moći nastaviti put prema Europi.

Također skreću pažnju i na činjenicu da trenutna situacija posebno negativno utječe na djecu izbjeglica.

Problematično spajanje porodica

Upozoravaju kako bi neizvjesnost i razdvojenost od članova obitelji mogla kod mnoge djece izazvati stres i psihičke poremećaje čije liječenje, kako se navodi, traje vrlo dugo.

Navodi se kako dugo traje i spajanje članova obitelji koji se nalaze u različitim europskim državama, nerijetko od deset mjeseci do čak dvije godine.

U UNICEF-u smatraju da bi djeca trebala biti s roditeljima kako ne bi bila previše izložena stresnim situacijama.

Apelirali su na države kroz koje prolaze izbjeglice i migranti da ubrzaju i pojednostave procedure u vezi sa spajanjem članova obitelji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.