Uloženi milioni u danas prazne kuće

Ekonomski potencijal bh dijaspore mogao bi biti značajan kada bi se privukli za ulaganja i usmjerili u dobre projekte. Međutim, proteklih decenija većina je ulagala u kuće koje su danas uglavnom prazne, jer su i planovi o povratku u rodni kraj mnogima propali.

Mijo i Jelena su 40 godina živjeli i radili u Njemačkoj a gradili u rodnom kraju. Imaju jednu kuću u Mostaru, a drugu u Makarskoj, ali, nije onako kako su zamislili.

„Mi smo napravili kuće, imam evo ja dvije. Ali šta ti vride kad smo mi djecu izgubili, prodali“, rekao je Mijo Knezović.

Pod tim misle da su djeca, njihovih četvero, rođeni i odrasli u drugom svijetu, koji im je pravi dom što i njih dvoje trajno veže za Njemačku.

„Oni ovamo kad dođu to je za njih nepoznata zemlja. Njihova je domovina sad tamo gdje žive. I sad ti tu djecu ne možeš vratiti ovamo“, kazao je Mijo Knezović.

Većina živi u Njemačkoj

I nisu usamljeni, vlasnici polovine susjednih kuća u tom mostarskom naselju su mahom u Njemačkoj.

„Fino je bar da se neko vrati. Stvarno nije lijepo to da je kuća prazna i nema nikoga u njoj. To nije dobro“, rekla je Jelena Knezović.

U nekim je dijelovima BiH to još izraženije, poput sela iz okruga duvanjskog polja.

„Većina kuća na području Tomislavgrada izgrađena je sredstvima zarađenima u inozemstvu. I po tome je taj kraj poznat. Međutim, danas, u gotovo trećini ovih kuća živi se tek nekoliko dana godišnje, za vrijeme godišnjih odmora“, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

U Mandinu selu pokazuju kuće uspješnih mještana koji žive u Australiji, Americi, Aziji, zapadnoj Evropi. Imaju vani milionere, uticajne ljude u privredi i politici, dok se u njihovom selu nalazi niz praznih kuća.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera