U pograničnom području BiH i Hrvatske pronađene migrantske porodice s djecom

Prema procjeni Ministarstva sigurnosti BiH, trenutno u BiH boravi do osam hiljada migranata (EPA)

Na pograničnom području s Hrvatskom inspektori Službe za poslove sa strancima BiH ove su sedmice pronašli veliku grupa ilegalnih migranata, među kojima je bilo više od stotinu djece.

Svi su premješteni u prihvatne centre u Unsko-sanskom kantonu gdje će dobiti potrebnu zaštitu, potvrđeno je u subotu iz sjedišta ove službe u Sarajevu.

Kako je pojašnjeno u saopćenju, inspektori Službe za poslove sa strancima provode pojačani nadzor nad teritorijem uz međudržavnu granicu, a u mjestu Bosanska bojna u napuštenim su kućama zatekli desetke migrantskih porodica, prenosi Hina.

Identificirali su 53 porodice sa 199 članov,a od kojih su 105 djeca. Pronađeno je i dvoje djece bez roditelja.

Premješreni u privremene prihvatne centre

U objektima u kojima su ih zatekli nije bilo ni minimuma uvjeta za njihov boravak tokom zime pa su svi migranti u koordinaciji sa Međunarodnom organizacijom za migrancije (OPM) premješteni u privremene prihvatne centre “Borići” u Bihaću i “Sedra” kod Cazina, koji su predviđeni za smještaj porodica te žena i djece.

Migrantima je uz smještaj osigurana i medicinska trijaža, a oni su nakon toga izdvojeni u izolacijski dio ovih centara u skladu sa epidemiološkim mjerama za sprečavanje širenja korona virusa.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH istakli su kako su smještajni kapaciteti u migrantskim centrima na području Unsko-sanskog kantona u potpunosti popunjeni te da tamo trenutno boravi više od 3.200 migranata. 

Najmanje još toliko migranata smješteno je u dva prihvatna centra u okolini Sarajeva, a procjena je Ministarstva sigurnosti BiH kako u toj zemlji trenutno boravi do osam hiljada migranata.

Izvor: Agencije