Oglasi

Trump: Njemačka duguje 1.000 milijardi dolara za NATO

Američki predsjednik je spominjao ime njemačke kancelarke i upitao šta je s novcem koji je Njemačka 25 godina premalo izdvajala.
Donald Trump je kazao je da mu je Angela Merkel obećala ispunjenje cilja od dva posto do 2030. ili 2032. godineEPA - Ilustracija

Predsjednik SAD-a Donald Trump na prvom predizbornom skupu u Tulsi u Oklahomi napao je Njemačku, rekavši da duguje za NATO 1.000 milijardi dolara.

Trump je, u obraćanju okupljenima, rekao da SAD povlači 10.000 svojih vojnika iz Njemačke jer Berlin duguje NATO-u na temelju nedovoljnih izdataka za obranu u posljednjih 25 godina 1.000 milijardi dolara.

Ponovio je kritiku na račun Njemačke zbog pinovoda Sjeverni tok 2, rekavši kako "trebamo štititi Njemačku od Rusije, ali Njemačka plaća milijarde za energiju iz novog pinovoda Rusiji".

U pet navrata spomenuo je "Angelu", njemačku kancelarku Angelu Merkel, i upitao što je s novcem koji je Njemačka proteklih 25 godina premalo izdvajala za obranu, prenosi Tanjug, pozivajući se na njemačke medije.

'Ne, Angela, to tako ne funkcionira'

Kazao je da mu je Merkel prošle godine obećala da će do 2030. ili možda 2032. godine ispuniti cilj od dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za obranu.

"Ne, Angela, to tako ne funkcionira", poručio je Trump, dodajući da će SAD sve dok bude raspravljao s Njemačkom o izdacima za obranu smanjivati svoje snage u toj zemlji.

Američki predsjednik nedavno je izjavio da će SAD smanjiti broj američkih snaga raspoređenih u Njemačkoj na 25.000, što je smanjenje od gotovo 9.500.

Trump je kazao kako Njemačka ne troši dovoljno novca na obranu kao što to zahtjeva NATO, nazvavši dugogodišnju saveznicu "delikventom".

Njemačka nije postigla cilj koji su postavile sve članice NATO-a 2014. godine o potrošnji od najmanje dva posto BDP-a za obranu do 2024. godine.

'Dok ne plate, uklanjamo vojnike'

"Dakle, štitimo Njemačku i oni su delinkventni. To nema smisla. Pa rekao sam, srušit ćemo brojku na 25.000 vojnika", rekao je Trump dodavši: "Dok ne plate, uklanjamo naše vojnike, jedan broj naših vojnika."

Trump je istaknuo kako je njegova odluka o povlačenju snaga kazna Njemačkoj jer prisustvo vojnika potiče ekonomiju.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas nedavno je izjavio da Berlin još uvijek nema službenih informacija o tome u kojoj mjeri SAD namjerava smanjiti broj svojih vojnika stacioniranih u Njemačkoj.

"Nemamo nikakve precizne ili detaljne informacije o tomu kako će i gdje biti provedeni planovi o povlačenju vojnika", rekao je Maas.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.