Tillerson ipak na sastanku NATO-a u Briselu

Rex Tillerson, SAD, Državni tajnik
Agencije su ranije izvijestile da Tillerson ostaje u SAD-u kako bi učestvovao u razgovorima sa Xi Jinpingom (Reuters)

Američki državni tajnik Rex Tillerson sastat će se sa članicama NATO-a idućeg petka, priopćio je glasnogovornik State Departmenta.

Prvobitno je bilo priopćeno da Tillerson ne planira prisustvovati tom sastanku, prenosi Tanjug od agencije AFP.

State Department nije mogao potvrditi hoće li novi sastanak zakazan za 31. ožujak u Briselu zamijeniti godišnji sastanak ministara vanjskih poslova, kojem Tillerson 5. i 6. travnja neće prisustvovati.

Tillersonova ranija odluka da propusti svoj prvi sastanak s ministrima vanjskih poslova zemalja članica NATO-a uznemirila je europske saveznike, koji su se zabrinuli da to ponovno otvara pitanje o predanosti američkog predsjednika Donalda Trumpa Savezu.

Planirana posjeta Rusiji

Agencija Reuters izvijestila je u ponedjeljak da će Tillerson ostati u Sjedinjenim Državama kako bi sudjelovao u Trumpovim razgovorima s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na Floridi, predviđenim za 6. i 7. travnja.

Američki su dužnosnici isto tako rekli kako će Tillerson kasnije u travnju posjetiti Rusiju.

Neimenovani američki dužnosnici ukazivali su kako bi odluke da Tillerson preskoči NATO i posjeti Moskvu mogle izazvati dojam da američke odnose s velikim silama Trump stavlja ispred onih s manjim nacijama, čija sigurnost ovisi o Washingtonu.

Izvor: Agencije