Oglasi

Thaci: Vojskom i policijom na prijetnje Srbije

Kao vrhovni komandant Kosovskih sigurnosnih snaga, kažem da će Kosovo direktno odgovoriti na svaku prijetnju Srbije, rekao je predsjednik Kosova.
Hashim Thaci: Podjela Kosova je 'stara srpska ideja, ali se to neće dogoditiEPA

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je izjavio kako će Kosovo "na prijetnje iz Srbije" odgovoriti vojskom i policijom, kao prava država.

"Kao vrhovni komandant Kosovskih sigurnosnih snaga, kažem da će Kosovo direktno odgovoriti na svaku prijetnju Srbije. Odgovorit će vojskom i policijom ako Srbije ne prestane s ratnohuškačkom retorikom", rekao je on, izvještava Klan Kosova.

Thaci je naveo da je podjela Kosova "stara srpska ideja", ali da se to neće dogoditi.

"Beskompromisno ćemo štititi naš integritet i nezavisnost", kazao je predsjednik Kosova, prenosi Tanjug.

'Ne treba nam balkanska unija'

Prema njegovim riječima, o sporazumu sa Srbijom odlučivat će se na referendumu, a potrebna je i dvotrećinska većina u Skupštini Kosova, odnosno glasovi 80 poslanika.

"Ne vjerujem da postoji poslanik koji bi glasao protiv pripajanja [Preševske] Doline s Kosovom", rekao je Thaci, koji je ideje o međunarodnoj konferenciji o Kosovu i balkanskoj uniji nazvao opasnim.

"To neću dozvoliti", kazao je on i naveo da je Kosovo suočeno s procesom koji je tražila međunarodna zajednica i potrebom Kosova i Srbije za priznavanje i dijalog.

Thaci je rekao da jeprotiv međunarodne konferencije o Kosovu, jer to podrazumijeva da se i Rusija uključi, te dodao da je dobro što je ta tema zatvorena.

"Otvorena je i ideja o balkanskoj uniji. To je bila opasna ideja. Za nas važi Evropska unija. Naša budućnost su NATO i EU - ta unija, ali ne i regionalna unija. To je nedopustivo", kazao je predsjednik Kosova.

Thaci je ocijenio je da su Albanci iz Preševske doline najdiskriminiranija etnička zajednica u Evropi, prenose mediji iz Prištine.

"Srbiju interesira samo teritorija, ali ne i Albanci koji žive u Preševskoj dolini. Srbiji nije do Albanaca u Preševskoj dolini", rekao je on i dodao da, za razliku od tih Albanaca, Srbi na Kosovu uživaju jednaka prava kao i svi drugi građani.

'Beograd naručio ubistvo Ivanovića'

Prema njegovim riječima, "Srbija tamošnje ljude vidi samo kao teret", prenosi Zeri i dodaje da je Thaci upravo taj koji kaže da neće stati dok tu oblast ne pripoji Kosovu.

Zeri piše da je, prema Thacijevim riječima, posao pripajanja lakši od borbe vođene za slobodu i stvaranje nezavisnosti Kosova.

Thaci izjavio da iza ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića stoji šef kriminala na sjeveru Kosova Milan Radoičić, kao i da je istraga pokazala da je Beograd naručilac ubistva, prenose mediji u Prištini.

"Sve indicije sigurnosnih organa Kosova vode do organizatora atentata na Ivanovića", kazao je on, izvještava Gazeta Metro.

Prema njegovim riječima, za Kosovo je ključno da se Ivanovićevo ubistvo rasvijetli.

"Za državu Kosovo je od vitalne važnosti da se to ubistvo rasvijetli, a sve ukazuje i tragovi vode do aktuelne vlasti u Beogradu i činjenice da je naredila Ivanovićevo ubistvo. Cijeli svijet treba znati tu činjenicu", rekao je predsjednik Kosova.

Potjernica za Milanom Radoičićem

Mediji u Prištini pišu da je Milan Radoičić poznat kao lider Srba na sjeveru Kosova i šef kriminalnog miljea, koji sarađuje s paralelnim srpskim strukturama i da je poznat po dobroj koordinaciji s Vladom Srbije.

Tužilaštvo Kosova je za Radoičićem izdalo potjernicu, jer je osumnjičen za ubistvo Ivanovića.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine u Mitrovici.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.