Oglasi

Thaci razočaran što je SAD zaobiđen na samitu u Berlinu

Zemlje Evropske unije nisu jedinstvene u pogledu liberalizacije viznog režima za građane Kosova.
Hashim Thaci: Proces dijaloga Kosova i Srbije treba biti finaliziran obavezujućim sporazumom za obje državeEPA-EFE

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je u srijedu ambasadorima i šefovima međunarodnih misija u Prištini prenio da je bio veoma iznenađen kada je saznao da nije bilo koordinacije sa Sjedinjenim Američkim Državama oko samita zemalja zapadnog Balkana u Berlinu.

Prištinska Gazeta Express prenosi da je Thaci rekao da je frustriran činjenicom da zemlje Evropske unije nisu jedinstvene u pogledu liberalizacije viznog režima za građane Kosova.

Govoreći o nastavku dijaloga Srbije i Kosova, Thaci je kazao da će naredni sastanak u okviru tog procesa biti održan na insistiranje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Parizu 1. jula.

'Obavezujući sporazumo za obje države'

"Pozdravljam dobru volju [njemačke] kancelarke Angele Merkel i insistiranje predsjednika Macrona da pitanja zapadnog Balana krenu sa mrtve tačke", rekao je Tači, prenosi Tanjug.

Ponovio je da smatra da proces dijaloga Kosova i Srbije treba biti finaliziran obavezujućim sporazumom za obje države.

Što se 100-postotni taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine tiče, Thaci je kazao da ova mjera Vlade Kosova treba ostati na snazi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.