Thaci: Podjela Kosova samo preko mene mrtvog

Hashim Thaci: Nećemo dozvoliti rušenje odnosa sa SAD-om zarad uskih političkih interesa (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci tvrdi da podjele i razmjene teritorije Kosova može biti samo preko njega mrtvog te da o tome pričaju oni koji su pomagali Slobodanu Miloševiću i prijatelji su s Milanom Radoičićem.

“Razmjena teritorija se nikada neće desiti, razmjena teritorija je pogodba i nikada neće biti dozvoljena, a podjela Kosova se može dogoditi samo preko mene mrtvog”, rekao je on u Tirani, gdje je održan susret s albanskom dijasporom.

Niko, tvrdi Thaci, ne može podijeliti kombinat Trepča, ni grad Mitrovicu, ni jezero Gazivode, niti uzeti centimetar teritorije Kosova, prenijela je Gazeta Blic.

Ništa od balkanske unije

“O podjeli Kosova danas govore oni koji su pomagali Slobodanu Miloševiću i prijatelji su s [Milanom] Radoičićem”, kazao je on i dodao da niko ne može poreći njegovu posvećenost pripajanju Kosovu Preševske doline, odnosno tri opštine na jugu  Srbije (Preševo, Medveđa i Bujanovc), a da to ne utječe na cjelovitost Kosova.

Thaci je odbacio bilo kakav oblik uspostavljanja balkanske unije, jer to narušava “teritoriju Republike Kosovo”, prenosi Tanjug.

“Albanska nacija mora biti osnažena. Kosovo ima prijatelje i partnere kao što su SAD i Evropska unija, ali ima i političke protivnika. Vojska Kosova će biti vojska mira…”, rekao je on.

Izrazivši zahvalnost SAD-u, koji podržava transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga u Vojsku Kosova, Thaci je kazao da se vlasti Kosova pripremaju za ulazak u konačnu fazu dijaloga sa Srbijom za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Raditi zajedno sa SAD-om

“Nećemo dozvoliti organizaciju međunarodne konferenciju na kojoj bi bila Rusija, samo ćemo dozvoliti pdršku SAD-a”, rekao je on i dodao da je premijer Kosova Ramush Haradinaj već odustao od te ideje slijedeći njegove savjete.

Thaci je, također, kazao da neće dozvoliti rušenje odnosa sa SAD-om zarad uskih političkih interesa.

“Moramo raditi zajedno sa SAD-om bez ikakvih interesa i nećemo dozvoliti da dnevnopolitički interesi kompromitiru naše odnose sa SAD-om, kojj je najzaslužniji za nezavisnost Kosova”, rekao je Thaci, a prenijela je Gazeta Expres.

Izvor: Agencije