Svjetska banka: Pandemija snažno ekonomski pogađa Zapadni Balkan

Tokom prvih šest mjeseci ove godine u regiji je ugašeno 139.000 radnih mjesta (EPA)

Države Zapadnog Balkana će u 2020. godine zbog pandemije COVID-19 doživjeti realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,8 posto, a najteže će posljedice osjetiti Crna Gora, Kosovo i Albanija, procjenjuje se u najnovijoj analizi Svjetske banke.

Prema toj procjeni, objavljenoj u četvrtak, najmanju će štetu pretrpjeti Srbija, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija.

Redovni ekonomski izvještaj (RER) Svjetske banke korigirao je procjene koje su iznesene u aprilu, imajući u vidu novi val pandemije i posljedice koje je ranije bilo nemoguće predvidjeti, prenosi Hina.

Velike razlike među državama

Prognoze pada BDP-a sada su u prosjeku lošije za 1,7 posto, no velike su razlike među državama.

Za Crnu Goru negativna stopa BDP-a procjenjuje se na čak 12,4 posto, dok je za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu 3,0 posto, odnosno 3,2 posto.

Loše prognoze za Crnu Goru donekle ublažavaju procjene kako će se ta zemlja među svim zapadnobalkanskim državama 2021. godine najbrže oporaviti, pa joj u Svjetskoj banci predviđaju stopu rasta BDP-a od 6,9 posto.

Prognoze za iduću godinu optimistične su i za Albaniju, koja bi mogla zabilježiti rast BDP-a od 5,0 posto, dok je za ostale zemlje regije ta stopa projicirana u rasponu od 3,0 do 3,7 posto.

Brojni izazovi

Pandemija je posebne izazove uzrokovala na tržištu rada u regiji, ugrožavajući ukupni ekonomski napredak koji je do sada postignut.

Svjetska banka upozorava kako je tokom prvih šest mjeseci ove godine u regiji ugašeno 139.000 radnih mjesta.

Procjena je kako je dodatnih 300.000 ljudi na Zapadnom Balkanu u tom razdoblju postalo siromašno.

Na te izazove vlade država regije odgovaraju suočene s fiskalnim deficitom, jer dok prihodi od potreza padaju, one moraju izdvajati sve više novca da bi ublažile ekonomsko usporavanje.

Uz neizvjestan kraj ekonomske krize, vjerovatno je da će pritisak na tržišta rada i prihod potrajati još nekoliko narednih mjeseci, piše u analizi Svjetske banke.

Izvor: Agencije