Suđenje Stanišiću i Simatoviću počinje 13. juna

Stanišić i Simatović optuženi su za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (Al Jazeera)

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 13. juna počet će suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću – Frenkiju, saopćilo je Raspravno vijeće.

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić i njegov pomoćnik Simatović optuženi su za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima tokom ratova u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Obojica optuženih trenutno su na privremenoj slobodi u Srbiji.

Predsjedavajući sudija Burton Hall sa Bahama rekao je na ročištu da je Stanišić zatražio da ostane na privremenoj slobodi tokom prvog dijela ponovljenog suđenja dok tužioci budu izvodili dokaze.

“Vijeće će uskoro odlučiti o tom zahtjevu”, rekao je Hall. Za drugooptuženog Simatovića rekao je da nije zatražio da ostane na privremenoj slobodi i nakon početka suđenja.

Raspravno vijeće odobrilo je tužiocima da u spis uvedu iskaze 143 svjedoka, od kojih će neki biti u pisanom obliku. Tužilaštvo će izvođenje dokaza protiv Stanišića i Simatovića morati završiti za 104 radna sata.

Zbog Stanišićeve bolesti, prema riječima sudije Halla, suđenje će se odvijati tri dana sedmično.

Stanišiću i Simatoviću sudi se po istoj optužnici po kojoj im je Haški tribunal već sudio. Optuženi su za progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i bošnjačkih civila.

Nakon prvog suđenja prvostepeno Vijeće Haškog tribunala oslobodilo ih je po svih pet tačaka optužnice. Međutim, Apleciono vijeće usvojilo je 15. decembra 2015. ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Stanišić i Simatović na privremenoj su slobodi u Srbiji, na koju ih je Tribunal pustio 22. decembra 2015, nakon što je sedam dana ranije Apelaciono vijeće poništilo prvostepenu oslobađajuću presudu i naložilo da im bude suđeno ispočetka.

Narušeno Stanišićevo zdravlje

Kako su utvrdili ljekari u Hagu i Beogradu, Stanišić pati od hronične bolesti organa za varenje i depresije. Njegova bolest imala je veliki utjecaj na tok prvog suđenja, koje je u Hagu, nakon jednog neuspješnog pokušaja, počelo 2009. godine.

Proces je zbog oboljenja prvooptuženog bio prekinut duže od godinu dana, a Stanišić je, prije nego što se vratio u sudnicu, jedno vrijeme pratio suđenje iz pritvora u Scheveningenu, posredstvom videoveze.

Stanišića su, dok boravi na privremenoj slobodi, u Beogradu pregledali specijalist za stomačne bolesti i psihijatar koje je imenovao Haški sud. Oni su zatim sudijama podnijeli izvještaj o Stanišićevoj sposobnosti da putuje i da mu bude suđeno.

Ti izvještaji ljekara povjerljivi su, u skladu sa stavom suda da su medicinski podaci privatna stvar optuženih.

Prije prvog procesa Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije “Sablja” nakon ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

Izvor: Agencije