Strazbur: Ugrožavanje prava na slobodu u BiH

Troje štićenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin iz Fojnice tužilo je Bosnu i Hercegovinu pred Sudom u Strazburu, tvrdeći da se tamo nalaze protiv svoje volje.

Sud je presudio u njihovu korist i naložio da se dvoje štićenika bez odlaganja pusti na slobodu, javlja Arduana Pribinja, novinarka Al Jazeere.

Da su nezakonito zadržani u zavodu, ranije je procijenio i Ustavni sud BiH. No, uprkos domaćim i međunarodnim presudama, iz Drina nisu pušteni. 

Prema preporuci centra za socijalni rad Vareš, Marcel Crepulja je prije 12 godina smješten u zavod Drin koji ga pokušava pripremiti za život u socijalnoj zajednici. Oduzeta mu je poslovna sposobnost i dodijeljena starateljica. Ali Crepulja tvrdi da je tu protiv svoje volje.

Zbog toga je tužio državu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Sud je naložio njegovo puštanje bez odgode i odštetu od 27. 500 eura. Marcel Crepulja ima plan kako iskoristiti taj novac

“Mislio sam renovirati očuhovu kuću, otkupiti je za određeni dio novca. Poslije toga ostatak novca uložiti u stočarstvo i polako početi život nanovo”, kazao je on.

Puštanje bez odlaganja zatraženo je i za bivšu nastavnicu srpskohrvatskog jezika Zuhru Hadžimejlić. U Drinu je devet godina, a smatra da tu ne pripada.

Hadžimejlić je rekla: “Želim da budem na slobodi da živim normalno kao i ostali ljudi, nije mi mjesto ovdje. Tužna sam i nesrećna što sam ovdje. Nemam ništa protiv osoblja. Svi su lijepi i divni, ali ja bih voljela da sam kod svoje kuće”.

Isplata staratelja

Prema presudi Suda u Strazburu, koja će postati pravosnažna početkom februara, njenoj starateljici treba biti isplaćeno 21.250 eura.

“Ovim se slučajevima 2013. bavio i Ustavni sud BiH. Procijenjeno je da su osobe zadržane protuzakonito i zatražio od redovnih sudova procjenu nužnosti njihovog daljeg ostanka u Drinu. Godine 2014. nadležni sudovi procjenjuju da ne postoji dalja opravdanost zadržavanja ovih osoba u ovoj ustanovi”, javlja Pribinja.

Zavod u kojem su smješteni i centri za socijalni rad su bili zaduženi za iniciranje tih postupaka. Nakon presuda i za njihovu implementaciju, kažu u Ustavnom sudu.

Zvonko Mijan iz Registrra Ustavnog suda BiH je kazao: “Što je značilo da ih treba pustiti na slobodu. Međutim pred evropskim sudom je utvrđeno da i pored te sudske odluke one nisu puštene na slobodu što znači da i dalje postoji kršenje njihovih ljudskih prava s prava aspekta na slobodu”.

Iz Zavoda nisu pušteni jer im nije vraćena poslovna sposobnost, kaže direktor ove ustanove Elmedin Huskić.

“Imamo pismenu saglasnost navedenih osoba da ostaju u Zavodu sve do momenta vraćanja poslovne sposobnosti o čemu odlučuje sud”, kazao je on.

Da bi se riješili ovakvi problemi, treba mijenjati zakone, stav je Ministarstva rada i socijalne politike Federacije BiH. Kažu da su na to upozoravali vladu, kao i ministarstvo zdravstva i pravde, sada upozoravaju na posljedice ovakvih presuda.

Pitanje smještaja

Pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku Miroslav Jurešić je rekao: “Šta s tim ljudima sad? Nije problem, ako treba Zavod će ljude otpustiti, centri ih više tamo neće upućivati, međutim šta ćemo sad? Dakle, imat ćemo ih na ulicama”.

Na isto ukazuje nevladina organizacija Vaša prava, koja je zastupala štićenike Drina pred sudom u Strazburu. A ne izmijeni li najmanje dva zakona, i to Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama i onaj o osnovama socijalne zaštite, državi prijeti stotine sličnih tužbi

“Nama se ovdje postavlja pravno pitanje: da li su oni tamo legalno zatvoreni? I od nas se traži da se utvrdi kršenje njihovih prava i eventualno da traže odštetu. Šta će dalje biti je sada pitanje socijalne politike koje nama nije irelevantno. Mislim čisto s nekog humanitarnog aspekta ti ljudi ne mogu završiti na ulici”, rekao je Nedim Kulenović iz nevladine organizacije Vaša prava.

Upravo toga se boje u Zavodu Drin, jer kažu da staratelji ne žele primiti nazad ove osobe, a prema presudi Suda u Strazburu starateljima treba biti isplaćen novac od odšteta.

Bez novca i osiguranog smještaja, sloboda kojoj se nadaju, ovim bi ljudima mogla biti teža nego život u Zavodu.

Izvor: Al Jazeera