Strani investitori opet u Iraku

Mnoge svjetske kompanije, koje su zbog rata prestale poslovati u Iraku, sada se vraćaju u tu zemlju. Glavni razlog su, naravno, ogromne zalihe nafte, ali i loša ekonomska situacija u svijetu.

Međunarodni sajam u Bagdadu već 40 godina privlači zainteresirane ulagače u Irak.

Trenutno, zbog slabe globalne ekonomije i desetina milijardi dolara novca za investiranje, takvih kompanija je sve više.

Nafta i oružje

Sjedinjene Države su najveći trgovački partner Iraka. Većinom je riječ o kupovini iračke nafte i američkog oružja. Ali, to nije sve.

“Proizvodnja struje, informacione tehnologije, transport, sigurnost, finansijske usluge i odbrana”, kaže Robert Beecroft, ambasador SAD-a u Iraku.

Iako je Irak mnogo sigurniji nego ranije, bombaški napadi su i dalje česti, a tu su i složena birokratija i korupcija.

“Poslovati u Iraku nije lako. Ali, potencijalni profit je ogroman. Gotovo deset godina od početka rata, zemlji je potrebno skoro sve – od čeličnih kablova do potrošačke robe. Također, Irak vadi velike količine nafte i ima novac da kupi sve što mu je potrebno”, izvještava reporterka Al Jazeere Jane Arraf iz Bagdada.

Zbog previranja u zemljama regije, Irak je postao jedna od najstabilnijih zemalja u tom području.

“Mislim da je Irak u mnogo boljoj situaciji nego druge zemlje. I ima resurse”, kaže Hoshyar Zebari, ministar vanjskih poslova Iraka.

Vlada za narednu godinu planira investicije vrijedne gotovo 50 milijardi dolara.

Nakon SAD-a, Turska i Kina su najveći trgovački partneri Iraka.

Zemlja privlači i evropske kompanije, koje se kod kuće suočavaju s velikim problemima.

Ekonomski rast

Uwe Stupperich iz International Transportsa kaže: “Irak je definitivno jedna od zemalja u regionu u kojima očekujemo nagli ekonomski rast. Samo je pitanje koliko brzo će iračka Vlada usvojiti propise potrebne za otvaranje zemlje i slobodnu trgovinu.”

Kad je riječ o rizicima, mnogi evropski biznismeni kažu da je sigurnost u Iraku na višem nivou nego što se na prvi pogled može učiniti.

Za Iračane, nakon decenija izolacije, ovo je prilika da vide kako ostatak svijeta posluje i znak da se mogu početi nadati da će uskoro uživati u rezultatima investicija koje Vlada najavljuje, javlja Arraf.

Izvor: Al Jazeera