Stoltenberg za veću odbrambenu saradnju u Evropi, u okviru NATO-a

Jens Stoltenberg, NATO
Jens Stoltenberg je pohvalio nove inicijative Evropske unije za povećanje saradnje (EPA)

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je na povećanu suradnju u području obrane u Europi u sklopu NATO-a, dok je u petak govorio u Varšavi tijekom sastanka Europske pučke stranke – EPP.

“Postoji potreba da se poveća suradnja u području obrane u Europi, ali to ne bi trebalo zamijeniti suradnju u okviru NATO-a. Potrebno je i jedno i drugo”, rekao je on tijekom sastanka fokusiranog na obranu.

Stoltenberg je pohvalio nove inicijative EU-a za povećanje suradnje u području obrane, kao što su Stalna strukturirana saradnja – PESCO i Europski fond za obranu.

Međutim, on je kazao da bi se europska saradnja trebala odvijati u okviru NATO-a i da bi Europljani trebali povećati svoj doprinos Savezu, prenosi Xinhua.

Savez ‘u dobrom stanju’

Sredinom prošlog mjeseca održane su dvodnevne rasprave savezničkih ministara obrane o kontroli naoružanja, trenutačnim operacijama i misijama, diobi troškova i europskoj obrani.

Stoltenberg je tada izjavio da je Savez “u dobrom stanju”, dok se primiče obilježavanju 70. godišnjice u Washingtonu u travnju.

Svi saveznici suglasni su da rusko kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa – INF predstavlja znatnu prijetnju transatlantskoj sigurnosti.

U zaključcima dvodnevnog zajedanja NATO-a u Bruxellesu navodi se da je Stoltenberg ponovo pozvao Rusiju da iskoristi posljednju priliku da poštuje sporazum.

Brojni NATO saveznici ponudili su doprinos za inicijativu “Četiri u 30”, koja bi osigurala razmještaj 30 ratnih brodova, 30 kopnenih bataljuna i 30 zračnih eskadrila u roku 30 dana ili manje.

Time bi se “pojačala sposobnost NATO-a da odgovori brzo i odlučno u svakoj budućoj krizi”.

SAD: Privrženi NATO-u

Ministri su raspravljali i o ključnom pitanju diobe troškova, u smislu novčanih ulaganja, diobe kapaciteta i doprinosa.

Sudeći po posljednjem izvješću o vojnim troškovima, europski saveznici i Kanada uložit će dodatnih 100 milijardi dolara u vojsku do kraja 2020. godine.

Vršitelj dužnosti američkog ministra obrane Patrick Shanahan istaknuo je tom prilikom čvrstu američku privrženost NATO-u i njegovom Članku 5. o uzajamnoj obrani.

“Sjedinjene Američke Države privržene su NATO-u, naše obveze iz Članka 5. ostaju čvrste i Amerika će nastaviti predvoditi i podržavati transatlantsko jedinstvo i sigurnost”, rekao je Shanahan nakon završetka dvodnevnog sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a.

Izvor: Agencije