Srbiji 40 miliona dolara za izbjeglice

Kroz Srbiju u prosjeku prođe između 2.000 i 2.500 izbjeglica dnevno (EPA)

Tim Ujedinjenih naroda u Srbiji predstavio je u utorak Regionalni plan odgovora na izbjegličku i migrantsku krizu u Evropi, u skladu s kojim je za Srbiju izdvojeno gotovo 40 miliona dolara za 2016. godinu.

Plan, koji pokriva istočnomediteransku i zapadnobalkansku rutu, objavljen je ranije u Ženevi pod pokroviteljstvom UNHCR-a i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), i poziva na pružanje pomoći Grčkoj, Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Turskoj u rješavanju potreba izbjeglica i migranata tokom ove godine.

Stalni koordinator UN-a u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano je, predstavljajući plan u Beogradu, rekla da pomoć osigurana putem tog plana uključuje humanitarnu pomoć i pružanje srednjoročne razvojne podrške Vladi Srbije za odgovor na potrebe izbjeglica i migranata u oblasti zaštite, obrazovanja, hrane, zdravstva i ishrane, logistike i skloništa, čišćenja i podrške lokalnim zajednicama, prenosi Tanjug.

“Primjena ovog Plana iziskuje punu operativnu saradnju između vlada i agencija UN-a, kao i nevladinih organizacija”, istakla je ona.

Kako je navela, cilj Plana je nadogradnja postojećih kapaciteta vlada kako bi se osigurala zaštita migranata i izbjeglica i pristup dugoročnim rješenjima.

Razvoj situacije

Solorano je, odgovarajući na pitanja novinara rekla da je plan zasnovan na iskustvu iz 2015. godine, te da će se vidjeti kako će se situacija razvijati.

Kada je riječ o iznosu koji je predviđen za pomoć drugim zemljama u regiji, navela je da plan još nije finaliziran do kraja i da na to pitanje ne može odgovoriti.

Voditelj izaslanstva UNHCR-a u Beogradu Hans Friedrich Schroeder ocijenio je plan “značajnim zato što upućuje na specifična područja u kojima je potrebna pomoć”, a kao donatore je naveo brojne vlade u svijetu, građane, zaklade i privatni sektor.

Prema posljednjim službenim podacima, kroz Srbiju u prosjeku prođe između 2.000 i 2.500 ljudi dnevno, a Vlada u Beogradu saopćila je 20. januara da u upravljanju izbjegličkom krizom slijedi odluku Austrijske vlade, koju je dobila posredstvom vlada Slovenije i Hrvatske.

Prema toj odluci, izbjeglice i migranti neće moći nastaviti putovanje ako nisu izrazili namjeru zatražiti azil na teritoriju Austrije i Njemačke.

Izvor: Agencije