Slučaj Remorker: Osumnjičeni na slobodi

Osumnjičenima zatvor zamijenjen mjerama opreza kao što su zabrana napuštanja boravišta i kontaktiranja sa svjedocima (Pixsell)

Četvorica osumnjičenika u slučaju Remorker u Hrvatskoj, bivši državni tajnici HDZ-ovog ministra Božidara Kalmete – Zdravko Livaković i Milivoj Mikulić, bivši čelnik Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta Stjepko Boban te direktor građevinske kompanije Viadukt Damir Kezele u četvrtak su pušteni iz istražnog zatvora u Remetincu.

Glasnogovornik Zagrebačkog županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je Hini da je vanraspravno vijeće četvorici osumnjičenika istražni zatvor zamijenio mjerama opreza, kao što su zabrana napuštanja boravišta i kontaktiranja sa svjedocima.

Livakovićev advokat Nediljko Ivančević Hini je izjavio da je Sud prihvatio žalbe odbrane i odlučio osumnjičenicima omogućiti da se u nastavku istrage brane sa slobode.

Svima je 21. februara istražni zatvor, u kojem su bili od novembra prošle godine, još jednom bio produžen upravo zbog straha da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke koji do tada nisu svjedočili u ovom slučaju.

S njima su ranije pritvoreni i direktor Viadukta Ivan Berket te direktor Zagorje Tehnobetona Miroslav Bunić, koji su krajem prošle godine pušteni iz istražnog zatvora.

Svjedočenje za slobodu

U istoj se istrazi terete i bivši finansijski direktor HAC-a Josip Sapunar koji je iz Remetinca izašao nakon što je svojim svjedočenjem navodno teretio ostale te vlasnik češke kompanije Remorker International Igor Premilovac. Priznao je da je preko njegovog poduzeća izvlačen novac iz HAC-a, ali i Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Istražioci tvrde da su HAC-ovi podizvođači na račun Premilovčeve češke kompanije uplatili najmanje 3,92 miliona eura kako bi ih HAC angažirao na izvođenju radova te im osigurao povoljniji položaj u naplati potraživanja.

Nakon što je u inostranstvu podigao gotovinu, Premilovac je najmanje 718.000 eura zadržao, a barem 3,2 miliona eura predao Sapunaru koji je novac podijelio s Lovakovićem, Mikulićem i Bobanom, tvrde u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) s čijeg je računa, preko njegove kompanije, navodno izvučeno 4,18 miliona eura. U tom je kraku Remorkera u konačnici uhapšen i predsjednik HGK-a Nadan Vidošević.

Izvor: Agencije