Slovenija od utorka uvodi zabranu kretanja između opština

U Sloveniji je u nedjelju zabilježeno 1.675 novih slučajeva zaraze korona virusom (EPA)

Premijer Slovenije Janez Janša saopštio je večeras da će u utorak biti uvedena zabrana kretanja između opština, koja će važiti na teritoriji čitave zemlje. Zabrana, koja će biti na snazi tokom sedam dana, postepeno će biti ublažavana u onim regionima koji se budu najuspješnije borili s pandemijom korona virusa.

Janša je na Twitteru pozvao građane da svedu kontakte na minimum, kako bi restrikcije mogle da budu ukinute što je prije moguće, prenosi Tanjug, pozivajući se na STA.
Premijer je rekao da će slučajevi u kojima će građani moći da napuste svoje opštine biti poput onih u martu, kada je na snazi bila slična mjera.

Izuzeci od pravila

Očekuje se da će izuzeci biti slični onima koji se odnose na zabranu kretanja između regiona koja je već na snazi, kao što su putovanje radi odlaska na posao, radi bavljenja poljoprivredom, odlaska kod ljekara ili u apoteke, brige o bliskom srodniku.

Janša je ponovio raniju izjavu ministra zdravlja Tomaža Gantara da će više od 700 kreveta uskoro biti spremno za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-a 19, kao i da su toku razgovori o pripremi dodatnih 300 mjesta.

U Sloveniji je danas zabilježeno 1.675 novih slučajeva zaraze korona virusom, čime je ukupan broj potvrđenih slučajeva uvećan na 14.288. Od posljedica COVID-a 19 u toj je zemlji do sada preminuo 241 pacijent, od kojih šest u posljednja 24 sata.

Izvor: Agencije