Skoplje: Borac za ljudska prava počeo štrajk glađu za spas migranata

Želim zaustaviti blaćenje Makedonije pred svijetom, poručuje Missini (Anadolija)

Makedonski aktivista za ljudska prava i analitičar Suad Missini počeo je štrajk glađu, zahtijevajući ubrzanu proceduru za izmjenu Zakona o migrantima te da ministar unutrašnjih poslova donese hitne mjere za zaštitu osoba koje prolaze kroz Makedoniju na putu s istoka prema Zapadu kako bi im se garantovao fizički integritet.

“Motiv je tragična situacija izbjeglica, migranata koji prolaze ili se kratko zadržavaju na teritoriji Republike Makedonije i smatram da je ta situacija neodrživa. Država kao što je Makedonija, članica UN-a, članica Savjeta Evrope, članica Savjeta za ljudska prava UN-a, ne smije dozvoliti da se na njenoj teritoriji događa jedna ovakva katastrofa. Ne možemo dozvoliti da ljudi prolaze 200 kilometara pješice, da budu napadani, pljačkani, isprebijani. To je neprihvatljivo”, rekao je Missini za agenciju Anadolija.

Po njemu, dodatni motiv je uvjerenje da su makedonska zakonodavna i izvršna vlast gluhe i slijepe za probleme migranata te da ne planiraju da preduzmu ništa konkretno da se tragedija zaustavi.

“Tražim, zahtijevam i molim. Prvi je zahtjev da u skraćenom postupku moraju biti donešene zakonske izmjene koje će omogućiti migrantima i izbjeglicama transfer na teritoriji Republike Makedonije i bilo kakav pravni status makar i privremeni dok se oni nalaze u našoj državi. Jednostavno, oni moraju biti u situaciji da koriste sva sredstva transporta koja će im omogućiti dostojanstven i siguran transfer, bilo to do centra za tražitelje azila ili je to ka nekoj drugoj granici”, navodi Missini.

Život izgubilo 28 migranata

“Moja druga molba je upućena Ministarstvu unutrašnjih poslova od kojeg tražim da se pozabavi izgradnjom mjera koje će javno predočiti i odmah implementirati o tome kako planiraju zaštiti bezbjednost i lični integritet izbjeglica koje tranzitiraju ili privremeno ostaju na teritoriji Republike Makedonije. Nasilje, silovanje i pljačkanje migranata moraju da se zaustave odmah”, navodi Missini.

Njegov treći zahtjev je puštanje svih izbjeglica koje se nalaze u centrima za migrante.

Upozorava i kako neće odustati i da će štrajkovati sve dok se ne ispune njegovi zahtjevi.

“Ovaj štrajk glađu završava kada ova tri zahtjeva budu ispunjena. Nadam se da ćemo naći zajednički jezik sa zakonodavnom i izvršnom vlašću, kao i ostalim faktorima. Vjerujem da će se ovim zahtjevima udovoljiti na brz način, kako bi se zaustavilo ovo blaćenje Makedonije pred svijetom, a ukoliko se to ne dogodi štrajk ću nastaviti do daljnjeg” , ističe Missini.

U poslednjih nekoliko dana protestovali su migranti smješteni u Centru za migrante u Gazi Babi zbog loših uvjeta, a isto to je potvrdio i narodni pravobranitelj Ixhet Memeti.

Reagirale su i nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava i zahtijevale da se hitno donesu izmjene Zakona o migrantima kako bi im se omogućio bolji tretman.

Do sada je u Makedoniji, prema zvaničnim podacima, život izgubilo 28 migranata, koji dolaze sa Bliskog Istoka, najčešće iz Sirije i Afganistana.

Izvor: Agencije