SDP: Plenković se ponio kao istražitelj, sudac i tiranin

Tajnica u Uredu premijera Andreja Plenkovića i glavna svjedokinja u istrazi protiv SDP-ovca Tomislava Sauche o isplatama dnevnica u Vladi, Sandra Zeljko, od utorka više ne radi u Banskim dvorima već je premještena na drugo radno mjesto u državnoj službi sukladno njezinim kvalifikacijama, doznaje se u hrvatskoj Vladi.

Odluka je uslijedila dan nakon što je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak izvijestio da postoji još niz drugih slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti u vezi putnih naloga koji su izdavani u Vladi i nakon odlaska Vlade Zorana Milanovića.

Nakon što je početkom prošlog mjeseca pokrenuta istraga DORH-a o isplatama za putne naloge u vrijeme Milanovićeve Vlade, Plenković je od dvojice najbližih suradnika usmenim nalogom zatražio da provedu diskretnu provjeru jesu li se takve stvari događale i nakon Milanovićeve Vlade, kaže izvor.

Istragu tako nije proveo postojeći Vladin ured za unutarnju kontrolu već “dvojac od povjerenja” premijera Plenkovića, a njihova je istraga pokazala da su sumnjivi putni nalozi postojali i nakon dolaska Vlade premijera Tihomira Oreškovića, ali i za vrijeme sadašnje, Plenkovićeve Vlade.

Obrazac je bio sličan onome zbog kojega je u istražnome zatvoru na tjedan dana završio Saucha, odnosno na spornim nalozima nalaze se i potpisi predstojnika Oreškovićeva Ureda Nevena Zelića, kao i sadašnjeg predstojnika Ureda premijera Davora Božinovića.

Moguć novi ustroj Vlade

U Vladi zbog utvrđenih nepravilnosti najavljuju revidiranje cijelog procesa isplate putnih naloga u kojem je, slikovito rečeno, previše ruku od Banskih dvora do Ureda za opće poslove (UZOP), koji putne naloge isplaćuje za Sabor, Vladu i Ured predsjednice Republike.

Stoga je, doznaje se, moguć i potpuno novi ustroj Vlade.

Zeljko, koja je u Banske dvore došla u vrijeme premijerke Jadranke Kosor, za sada je jedina premještena, a u Vladi kažu kako njezina suspenzija ili eventualni otkaz ovise o tome postoje li protiv nje dokazi državnih institucija koje su zadužene za istragu afere s putnim nalozima.

Vladin izvor kaže kako ih DORH za sada nije tražio dokumentaciju o putnim nalozima prije i nakon Milanovićeve Vlade.

Najveća hrvatska oporbena stranka, Socijaldemokratska partija (SDP), optužila je premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da je prekršio Ustav time što je na jučerašnju izvanrednu konferenciju za medije o aferi ‘Dnevnice’ doveo i glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, koji mu je, kako kažu, suflirao.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin tvrdi da se Plenković ponio kao istražitelj, sudac i tiranin koji si daje za pravo nalagati glavnom državnom odvjetniku provođenje radnji.

Grbin je prozvao premijera Andreja Plenkovića da je dva puta prekršio Ustav.

“Prvi put prekršio ga je kad je državnog odvjetnika Dinka Cvitana doveo na konferenciju za novinare kako bi mu ‘suflirao’ što treba raditi’, a drugi put kad je poručio oporbi da šuti”.

SDP će objašnjenje o tome u srijedu zahtijevati i od glavnog državnog odvjetnika na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe, a od premijera će tražiti da im odgovori kada je naložio istragu putnih naloga u Vladi.

Interna istraga Vlade koju je preuzeo hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), dovela je u ponedjeljak do obrata – pokazalo se da je novac za dnevnice za nepostojeća putovanja u Vladi isplaćivan i nakon mandata bivšeg premijera Zorana Milanovića, čijeg nekadašnjeg predstojnika ureda Tomislava Sauchu USKOK sumnjiči za pronevjeru blizu 74.000 eura.

Plenković zatražio da DORH preuzme slučaj

Saucha i njegova obrana podigli su prijavu protiv nepoznatog počinitelja za zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja isprava koja su se događala u 2016.

Saucha je nedavno izašao iz istražnog zatvora u Remetincu, nakon što je USKOK ispitao sve svjedoke na koje bi eventualno mogao utjecati.

Andrej Plenković u ponedjeljak je potvrdio da je otkriven čitav niz slučajeva u kojima se sumnja u nepravilnosti prilikom isplate dnevnica te je zatražio da Državno odvjetništvo (DORH) preuzme u cijelosti ovaj slučaj i da se temeljito istraže svi putni nalozi koji su izdavani u Vladi proteklih godina.

Hrvatski premijer je na izvanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj je bio i Cvitan, rekao da je nakon afere s dnevnicama zatražio od nadležnih službi u okviru Vlade da uz slučaj trojice posebnih savjetnika u vrijeme premijera Zorana Milanovića pregledaju i druge putne naloge.

Informacije koje je dobio, kazao je, upućuju na zaključak da postoji još niz slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti u proteklom vremenu, uključujući i vrijeme nakon mandata premijera Milanovića.

Dinko Cvitan je rekao kako je “važno u svemu skupa da do ovih okolnosti nismo došli našim istraživanjem, nego je činjenica da sam na to upozoren od strane predsjednika Vlade. Mislim da je to pozitivno”.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirao je proširenje istrage vezane uz aferu, istaknuvši da je SDP prvi zatražio brzu i nepristranu istragu te je istaknuo kako je neobično da je premijer održao konferenciju za novinare zajedno s glavnim državnim odvjetnikom.

“Ovako nešto se nikada u povijesti Hrvatske nije dogodilo. Izvršna vlast treba biti neovisna od sudske vlasti”, rekao je Bernardić ocijenivši kako je to “neobičan signal”.

I nevladina udruga Gong ocijenila je u ponedjeljak vrlo neuobičajenim što je glavni državni odvjetnik, koji prema Ustavu predstavlja samostalno i neovisno Državno odvjetništvo (DORH), sudjeluje na konferenciji za novinare koju je sazvao premijer i to povodom istrage DORH-a nad samom Vladom.

Cvitan: Došao sam zbog izuzetnosti situacije

“DORH treba provoditi istrage nad radom svih institucija, pa i Vlade, ali imajući na umu da će u tim istragama možda morati propitivati i rad aktualne Vlade i premijera, pa je pitanje kako će tada izgledati dojmovi o nepristranosti DORH-a”, smatraju u Gongu.

Cvitan je potvrdio da je od premijera prije nekoliko dana saznao za postojanje sumnji u nove nepravilnosti i nezakonit rad u pogledu isplata putnih naloga u Banskim dvorima, nakon što su “istragu o tome proveli u Vladi” pa je zbog “izuzetnosti situacije“ i on kao državni odvjetnik došao u Vladu.

“Ja sam od premijera saznao o postojanju sumnji u nezakonit i nepravilan rad i riječ je o izuzetnoj situaciji i trebalo je na ovakav način reagirati zbog interesa javnosti za rad Vlade i moguće nepravilnosti”, rekao je Cvitan nakon konferencije za novinare.

Na primjedbu kako to nije uobičajena situacija, Cvitan je odgovorio: “Nije uobičajeno, ali ni situacija nije uobičajena”. 

Izvor: Al Jazeera i agencije