Sastali se Bandić i Plenković, SDP smatra da je to trgovina

Andrej Plenković, Milan Banić
Gordan Maras iz SDP-a kaže da je riječ o trgovanju većinom u Hrvatskom saboru i zagrebačkoj Gradskoj skupštini (Luka Stanzl / Pixsell)

Hrvatski premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić izrazili su u ponedjeljak zadovoljstvo sastankom na kojem su razgovarali i o generalnom urbanističkom planu Zagreba, ne preciziravši hoće li gradski zastupnici Hrvatske demokratske zajednice podržati taj plan, a saborski zastupnici Bandićevog Kluba državni proračun.

“Dogovorili smo proces usvajanja generalnog urbanističkog plana, gradonačelnikovi suradnici su izvijestili o proceduri. Riječ je o temi stručnoga karaktera, koju sagledavaju sa svih aspekata usklađenosti sa zakonom i planom u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja [Hrvatske]”, izjavio je Plenković nakon sastanka, kako prenosi Hina.

Na upit hoće li HDZ-ovi gradski zastupnici podržati generalni urbanistički plan ako dobije zeleno svjetlo od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kazao je kako treba pričekati stručnu analizu te da će se nakon toga donijeti odluka.

Zadovoljni sastankom

Dodao je da je na sastanku bilo riječi o nizu projekata važnih za razvoj Zagreba, od onih koji su već u fazi provedbe u vrijednosti većoj od 1,3 milijarde kuna (174 milijuna eura) do nekih budućih, kao što su prometno povezivanje grada i zračne luke, projekta Gredelj, projekta dječje bolnice, Imunološkog zavoda, projekta “Zagreb na Savi”…

Govorilo se i o financiranju Grada Zagreba, odnosno dugoročnoj fiskalnoj poziciji grada, rekao je Plenković, ocijenivši sastanak korisnim i konstruktivnim.

Zadovoljstvo sastankom izrazio je i gradonačelnik Zagreba, koji je kazao da je odnos Vlade i Grada bio i ostao partnerski.

“Odgovornost i partnerstvo jest i ostat će kamen temeljac za naš daljnji rad”, istaknuo je.

Na upit novinara postoji li veza između glasovanja o generalnom urbanističkom planu i glasovanja o državnom proračunu Bandić je samo ponovio: “Odgovornost i partnerstvo.”

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet zaključio je kako veliki projekti u Zagrebu ne mogu uspjeti bez partnerskog odnosa Vlade i Grada.

Predsjednik zagrebačke Socijaldemokratske partije (SDP) Gordan Maras ocijenio je u ponedjeljak da je sastanak Bandića i Plekovića kulminacija korupcije zbog trgovanja većinom u Hrvatskom saboru i Gradskoj skupštini.

Maras: Kulminacija korupcije

“Gradonačelnik Bandić i premijer Plenković istrgovanu saborsku većinu koriste kako bi Bandić progurao Generalni urbanistički plan Zagreba”, kazao je Maras na potpisivanju “Deklaracije protiv korupcije” u Novinarskom domu.

Dodao je da se na dan kad oporbene stranke potpisuju protukorupcijski savez istodobno događa vjerojatno jedan od najvećih korupcijskih skandala.

Bandića i Plenkovića nazvao je “koruptivnim dečkima”, a za sastanak je kazao da je riječ o trgovanju većinom u Hrvatskom saboru, koja je potrebna HDZ-u za izglasavanje proračuna, te u Gradskoj skupštini, koja treba Bandiću kako bi bile izglasane izmjene i dopune generalnog urbanističkog plana Zagreba.

“To ne smijemo dozvoliti, to je kulminacija korupcije u zadnje tri godine”, ocijenio je Maras.

Izvor: Agencije