Sajam avijacije bez golemih narudžbi

U Dubaiju je u tijeku 14. sajam zrakoplovstva, koji okuplja najveće svjetske proizvođače u ovoj industriji.

Posljednjih godina sajmom je dominirala prodaja Airbusovih zrakoplova. Međutim, za razliku od prošlog, na ovom sajmu izostale su multimilijunske narudžbe.

Tisuću i sto izlagača iz 60 zemalja svijeta obilježilo je ovogodišnji sajam zrakoplovstva u Dubaiju.

Ovaj grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima privlači sve veći broj kompanija, ali i putnika, za što je, prije svega, zaslužan njegov geografski položaj.

Veliki ugovori sklopljeni prije dvije godine

“Mislim da je geografski položaj Dubaija naša najveća prednost. Grad se nalazi u sredini svijeta i most je između Azije i Afrike i između Europe i Australije. Zbog toga promet u Dubaiju raste”, kaže Alan Peaford, urednik časopisa Arabian Aerospace.

Iako su na sajmu prisutni i Airbus i Boeing, velikih narudžbi za sada nema. To za proizvođače i aviokompanije i nije iznenađenje, budući da su veliki ugovori sklopljeni prije dvije godine, a za isporuke tada naručenih aviona Boeingu će trebati osam, a Airbusu deset godina.

Međutim, proizvođači manjih aviona nadaju se poslovnom uspjehu. Među njima je i Bombardier.

Izloženo više od 160 civilnih i vojnih letjelica

“Potražnja u ovoj regiji uvijek raste. Ne samo zbog pada cijena goriva, već i zbog slabo razvijene kopnene komunikacije među regionalnim centrima.To se naročito odnosi na Dubai. Ovdje su predstavništva mnogih svjetskih kompanija i odavde se vodi poslovanje za cijelu regiju, tako da je potražnja za malim mlaznim avionima velika”, kaže Khader Mattar iz Bombardiera.

Više od stotinu i šezdeset civilnih i vojnih letjelica bit će izloženo na ovom petodnevnom događaju.

Posjetioci sajma, kojih će prema procjenama biti 65.000, imat će priliku vidjeti nova rješenja u zrakoplovstvu zasnovana na 3D printerima, a ovaj događaj će biti i prilika za predstavljanje novoformirane svemirske agencije UAE.

Sajam zrakoplovstva u Dubaiju održava se svake dvije godine, a vrijednost ugovora na sajmu 2013. dosegnula je gotovo dvadeset milijardi eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije