SAD i EU pozvale Egipćane na dijalog

Ashton je istakla podršku Evropske unije demokratskoj tranziciji u Egiptu (AFP)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pozvala je u utorak navečer sve strane u Egiptu na dijalog kako bi se napravio dalji napredak prema održivoj demokratiji u toj državi.

„Pozivam sve zainteresirane, posebno predsjednika Muhameda Mursija, da intenziviraju napore u tom smislu. Od najvećeg je značaja da se ponovo uspostavi povjerenje svih građana u taj proces“, navela je Ashton u saopćenju objavljenom nakon što su saopćeni zvanični rezultati referenduma u Egiptu, prema kojima je nacrt novog Ustava podržalo 63,8, od 32,9 posto izašlih građana.

Blizak partner

Ona je navela da je Egipat blizak partner EU i istakla je podršku Unije demokratskoj tranziciji u toj državi na sjeveru Afrike.

Sjedinjene Američke Države pozvale su sve strane u Egiptu da pojačaju političko angažiranje nakon objave rezultata referenduma.

Predsjednik Mursi, kao demokratski izabrani lider, snosi posebnu odgovornost za napredak i prevazilaženje podjela u društvu, saopćio je predstavnik State Departmenta Patrick Ventrell, dodavši da su mnogi Egipćani izrazili zabrinutost zbog ustavnog procesa.

„Mi se nadamo da će Egipćani koji su razočarani rezultatom referenduma uložiti više truda i da će se sve strane angažovati na osudi i sprečavanju nasilja“, kazao je Ventrell.

Vrhovna izborna komisija Egipta saopćila je u utorak da je nacrt novog Ustava Egipta na referendumu podržalo 63,8 od 32,9 posto izašlih građana.

Rezultati referenduma, koji je održan u dvije faze 15. i 22. decembra, odgovaraju ranijim nezvaničnim procjenama Muslimanskog bratstva.

Nacrt Ustava

Nacrt novog Ustava izradio je parlament u kojem dominiraju pristalice predsjednika Mursija koji taj dokument smatra ključnim korakom u tranziciji države ka demokratiji.

Opozicija, međutim, tvrdi da novi Ustav uvodi šerijatski zakon, favorizuje radikale i ne štiti slobode i ljudska prava – cilj ustanka protiv vladavine Hosnija Mubaraka prošle godine.

Održavanje referenduma bilo je obilježeno protestima, u kojima je ubijeno najmanje osmero ljudi, kada su se Mursijeve pristalice i protivnici sukobili ispred predsjedničke palate u Kairu.

Izvor: Agencije