Egipat odobrio Mursijev Ustav

Egipatski novi Ustav, čiji su nacrt uradile pristalice predsjednika Muhameda Mursija, odobrilo je 63,8 posto birača u dva kruga referenduma, objavila je Vrhovna izborna komisija Egipta.

Rezultati, koji slijede broj glasova osvojenih na referendumu održanom 15. i 22. decembra, podudaraju se ranijim neslužbenim podacima Mursijeve Muslimanske braće.

“Ozbiljno smo istraživali sve prigovore”, rekao je Samir Abu al-Matti iz Državne izborne komisije na konferenciji za novinare.

Prema zvaničnim podacima, odziv birača je bio 32,9 posto.

Kako je ranije najavljeno, izbori bi sada trebalo da se održe u roku od dva mjeseca, a u međuvremenu, zakonodavna ovlaštenja imat će Gornji dom Parlamenta.

Razočarana opozicija

Dok pristalice vladajućih stranaka tvrde da je novi Ustav ključan za razvoj demokratije, egipatska opozicija tvrdi suprotno. Ona je, prije svega, razočarana slabim odzivom građana.

„Bez obzira kaže li većina ‘da’ ili ‘ne’, to neće biti opravdanje donošenju ovakvog Ustava, zato što, po mom mišljenju, Ustav koji ne dobije više od 70 posto glasova, nije Ustav koji može upravljati zemljom“, kaže Hassan Shaban, pomoćnik predsjednika jedne opozicione stranke.

„Radimo na narednom koraku, a to je Parlament. Želimo u njega uvesti što više liberala. Kada se to dogodi lako je promijeniti Ustav, koji ćemo napisati ponovo“, rekao je Ahmed Ragab, predsjednik Slobodne egipatske stranke.

Egipatski opozicioni Nacionalni front spasa saopćio je u nedjelju da će uložiti žalbu na rezultate referenduma, na kojem je, prema neslužbenim rezultatima koje su objavila Muslimanska braća i potvrdila opozicija, 64 posto građana podržalo nacrt novog Ustava.

Obilježeno protestima

Član Fronta Abdel Ghaffer Shokr tada je kazao da je na referendumu počinjena prevara i drugi prekršaji.

Al Jazeerin reporter iz Kaira Rawya Rageh izvjestio je da je Izborna komisija prošla kroz sve pritužbe, koje je podnijela i opozicija i nezavisni posmatrači, i da ih je sve pobila.

Rageh kaže da je Izborna komisija takvom provjerom odgovorila na neke žalbe da nije bilo sudskog nadzora u nekim biračkim mjestima.

Održavanje referenduma bilo je obilježeno protestima, u kojima je ubijeno najmanje osam ljudi kada su se Mursijeve pristalice i protivnici sukobili ispred predsjedničke palate u Kairu.

Izvor: Al Jazeera