Sabor Hrvatske omogućio slanje vojske na granicu

Nezadovoljna opozicija već je pripremila zahtjev koji će poslati Ustavnom sudu (Arhiva)

Sabor Hrvatske u ponedjeljak je većinom glasova prihvatio izmjene dva zakona kojima se omogućuje angažiranje vojske na granici, uz protivljenje zastupnika opozicije koji su najavili podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti, prenosi agencija Hina.

Izmjene zakona o odbrani te o nadzoru državne granice Vladi Hrvatske omogućuju da na prijedlog ministra unutrašnjih poslova, uz pisanu saglasnost predsjednice, angažira se vojska na granici kao ispomoć policiji, ukaže li se potreba za tim.

Nezadovoljna opozicija već je pripremila zahtjev koji će poslati Ustavnom sudu, a Peđa Grbin iz SDP-a novinarima je objasnio kako su zakoni sporni iz proceduralnih, ali i materijalnih razloga.

Zaobilaženje zakonskih odredbi

Opozicija navodi kako o donesenim zakonima nije provedeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, što je Ustavnom sudu bio razlog za rušenje nekih drugih akata, poput Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja ili kurikuluma zdravstvenog odgoja.

„Isprika da je savjetovanje izostalo zbog žurbe ne drži vodu, jer svi znamo da migrantska kriza nije nastala jučer te da je ona trenutno znatno blaža nego što je bila prije dva ili četiri mjeseca“, objašnjava Grbin.

Kada je riječ o materijalnim razlozima zbog kojih opozicija donesene izmjene smatra protivustavnima, Grbin navodi kako je Ustavom jasno propisano kada Oružane snage Hrvatske mogu pomagati policiji, a riječ je o ratnom stanju ili neposrednoj ugroženosti države i velikim prirodnim nepogodama.

„Ovim se izmjenama ta ustavna odredba želi zaobići, zbog čega smatramo da je riječ o neodrživoj, nepotrebnoj i protuustavnoj militarizaciji društva na koju ukazujemo i tražimo očitovanje Ustavnog suda“, kazao je Grbin.

Izvor: Agencije