Ruski ambasador: Moje riječi pogrešno protumačene

Ruski ambasador je u intervjuu za privatnu TVN24 rekao da su rusko-poljski odnosi na najgorem nivou od 1945. godine (EPA)

Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andreev izjavio je danas da opoziva svoju izjavu o odgovornosti Poljske za izbijanje Drugog svjetskog rata, navodeći da su njegove riječi pogrešno protumačene.

“Ne, objasnio sam da je to bila pogrešna interpretacija. Nisam htio da kažem da je Poljska suodgovorna za izbijanje Drugog svjetskog rata”, rekao je Andreev novinarima na pitanje da li ostaje pri svojoj izjavi, prenio je Reuters.

Ruski ambasador je u intervjuu za privatnu TVN24 rekao da su rusko-poljski odnosi na najgorem nivou od 1945. krivicom Poljske koja je zamrznula sve kontakte, a govoreći o uzrocima početka Drugog svjetskog rata da je Poljska tokom 1930-ih više puta blokirala formiranje antihitlerovske koalicije i da je zato djelimično odgovorna za katastrofu do koje je došlo septembra 1939. godine, prenijele su ruske agencije.

“Imao sam u vidu to da je politika poljske vlade 1930-ih dovela Poljsku do katastrofe”, rekao je Andrejev nakon boravka u Ministarstvu vanjskih poslova Poljske, objašnjavajući da je Poljska tridesetih godina 20. vijeka bila žrtva politike njene vlade, prenio je TASS.

Heroizam naroda Poljske

“Na žalost, nisam bio dovoljno precizan u intervjuu, što je izazvalo ovakvu reakciju”, rekao je ruski diplomata, dodajući da nije želio da uvredi poljski narod i da se sa velikim uvažavanjem odnosi prema heroizmu naroda Poljske u otporu nacističkoj agresiji.

Andreev je rekao da mu danas u poljskom MIP-u nije uručena protestna nota.

“Nisam dobio formalno notu”, rekao je on, dok je poljsko Ministarstvo u saopštenju izrazilo nadu da njegove izjave ubuduće neće biti sporne kao ranije i da će biti konstruktivne, usmjerene na razvoj poljsko-ruskih odnosa.

Press sekretar poljske vlade Cezarij Tomčik rekao je u nedelju da je ambasador Rusije u Poljskoj gost i da ne treba da antagonizuje društvo u Poljskoj a da su njegove reči za svakoga od Poljaka šamar.

On je istakao da će poljski MIP odlučivaće o daljim potezima – od protestne note do proglašenja nepoželjnim.

Sergej Andreev, ruski ambasador u Poljskoj, pokrenuo je lavinu reakcija u toj zemlji nakon što je izjavio kako je Poljska ‘krivac za Drugi svjetski rat’ što je dodatno pogoršalo odnose dviju zemalja.

Izvor: Agencije