Oglasi

Rusija: Makedonija je silom uvučena u NATO

Rusija kaže da se uvlačenjem Makedonije 'silom' u NATO produbljuju podjele i povećavaju napetosti u Evropi.
NATO, Makedonija, Jens Stoltenberg, Zoran ZaevNATO-ovi čelnici u srijedu su pozvali Makedoniju da započne pregovore o članstvu u tom savezuEPA

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je objavilo kako smatra da je Makedonija silom uvučena u NATO-ove vojne snage te da takav potez samo produbljuje podjele i povećava napetosti u Europi. 

NATO-ovi čelnici u srijedu su pozvali Makedoniju da započne pregovore o članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.

Članicom NATO-a mogla bi postati kad se definitivno potvrdi promjena imena zemlje, dogovorena s Grčkom.

"Rješenje pitanja imena je uvjet za uspješno zaključenje procesa pristupanja", priopćio je NATO.

Rusija: Dobivanje kontrole nad geopolitičkim teritorijem

"Uvlačenje Makedonije silom u NATO samo potvrđuje da je politika 'otvorenih vrata' postala sama sebi cilj i instrument za dobivanje kontrole nad geopolitičkim teritorijem", stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova, kako prenosi Hina.

"Vrata NATO-a ostaju otvorena. Dogovorili smo se da pozovemo Vladu u Skoplju kako bismo započeli pregovore o pristupanju nakon dovršenja svih nacionalnih postupaka za primjenu dogovora o imenu", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Grčka i makedonska Vlada postigle su sredinom lipnja dogovor oko imena Makedonije, koja bi se po novome trebala zvati Sjeverna Makedonija.

Dogovor se mora ratificirati u objema zemljama, a u Makedoniji je predviđen referendum.

Grčka je zbog ustavnog imena Makedonije godinama blokirala početak pregovora o euroatlantskim integracijama te zemlje.

Makedonija čeka pozivnicu za članstvo u NATO-u od 2008. godine, a od 2005. početak pregovora s Europskom unijom, što još nije na vidiku.

Zaev: Raduj se Makedonijo

Pregovori o članstvu u NATO-u zapravo su tehnička stvar i obično su gotovi za nekoliko tjedana, za razliku od pregovora s EU-om, koji traju godinama.

Poziv Makedoniji otvara put za pridruživanje Makedonije, kao 30. članice, Sjevernoatlantskom savezu.

Makedonski premijer Zoran Zaev napisao je na Twitteru: "Raduj se Makedonijo! Naši partneri i prijatelji odali su nam veliko priznanje. Prepoznali su veliku posvećenost i ispunjenje svih kriterija. Danas je velik, povijesni dan za Makedoniju".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.